Орбітальне угруповання SpaceX складається вже з 1 тис. 143 космічних апаратів Starlink

Головні теми

Важка ракета-носій Falcon 9 успішно вивела на низьку навколоземну орбіту чергову партію з 60 міні-супутників у рамках розгортання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на SpaceX.

“Виведення супутників підтверджено”, – йдеться в повідомленні.

Це вже 19-е виведення на орбіту групи інтернет-супутників, з травня 2019 року, в рамках проекту Starlink. Попередня партія з 60 супутників Starlink була запущена 4 лютого. З урахуванням нинішніх супутників орбітальне угруповання SpaceX складається вже з 1 тис. 143 космічних апаратів Starlink.

Нині компанія є найбільшим супутниковим оператором у світі.

Запуск був здійснений о 5:59 за Києвом (у понеділок о 22:59 за часом Східного узбережжя США) з 40-го стартового комплексу на космодромі NASA на мисі Канаверал у штаті Флорида.

Через приблизно 1 годину 5 хвилин після старту ракети група супутників Starlink була виведена на задану орбіту.

Тим часом перший багаторазовий ступінь американської ракети-носія Falcon 9 не зміг здійснити керовану посадку на плавучу платформу в Атлантиці, повідомила компанія-розробник SpaceX.

Вертикальна посадка на автоматичну морську платформу Of Course I Still Love You в Атлантиці мала відбутися через 8 хвилин 24 секунди після старту ракети. Але камери не зафіксували її зниження на платформу-дрон, розташовану в Атлантиці приблизно в 630 км від космодрому на мисі Канаверал. За наявними даними, ступінь впав в океан.

Цей перший багаторазовий ступінь ракети-носія Falcon 9 використовувався для запусків вже вшосте.

Крім того, спеціальні рятувальні морські судна Ms. Chief and Ms. Tree в Атлантиці повинні були виловити з води дві стулки обтічника головної частини ракети, які після відокремлення спускалися на парашутах. Повторне використання обтічника дозволяє економити компанії SpaceX до $ 6 млн при запусках своїх ракет.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів даного типу (а в подальшому – з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет у будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій у реалізацію проекту оцінюється в $ 10 млрд.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: