Мінстратегпром і Асоціація “Космос” підписали Меморандум про співпрацю

Головні теми

9 лютого 2021 року Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України та Українська асоціація високотехнологічних підприємств та організацій “Космос” підписали Меморандум про співробітництво.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив очільник міністерства Олег Уруський.

Сторони домовилися, зокрема, співпрацювати у розробленні основ стратегії та програмних документів щодо подальшого розвитку космічної діяльності України; сприяти заходам інноваційного розвитку; забезпечувати взаємодію при реалізації міжнародних заходів з метою інтеграції держави до світового ринку космічних послуг.

У попередні роки Асоціацією “Космос” підписані меморандуми про співробітництво з Державним космічним агентством України, асоціаціями “Укрсудпром”, “Укравіапром”, “Аеропорти України”. Встановлено робочі контакти з Німецькою асоціацією аерокосмічної промисловості, Французькою асоціацією авіаційно-космічної промисловості, Малайзійською асоціацією аерокосмічної промисловості, Нідерландським космічним офісом. Асоціація має представництво в Європі та представників в 10 країнах світу.

Загалом Українська асоціація “Космос” об’єднує понад 60 підприємств та організацій, серед яких інститути Національної академії наук України, технічні університети Міністерства освіти і науки, державні підприємства та установи, приватні та акціонерні компанії.

Нагадаємо, що 2 лютого голова парламентського комітету з питань економічного розвитку, народний депутат від фракції «Слуга народу» Дмитро Наталуха заявив, що у Верховній Раді почали збирати підписи за відставку віцепремʼєр-міністра — міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського.

«Ми вирішили почати збирати підписи за зняття із займаної посади Уруського Олега Семеновича, зокрема з посади віцепремʼєр-міністра — міністра з питань стратегічної промисловості», — сказав він на брифінгу.

За словами Наталухи, лише у фракції «Слуга народу» вже зібрали понад 40 підписів за відставку Уруського.

Наступного дня народний депутат Олександр Качура спростував інформацію колеги з правлячої фракції “Слуга народу”, голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи про намір звільнити Уруського.

“Наша позиція фракції щодо збору підписів про відставку Уруського Олега Семеновича така: ми не маємо наміру на сьогодні відправляти віце-прем’єр-міністра у відставку. Немає такої позиції. Ми обговорюватимемо це однозначно на засіданні”, – сказав він із трибуни парламенту 3 лютого.

У свою чергу низка організацій звернулася до керівництва держави з підтримкою Олега Уруського. Серед них: Асоціація “Космос”, Асоціація «Укравіапром», Профспілка авіабудівників України та інші.

8 лютого на сайті Державного космічного агентства України зявилася новина про те, що відповідно до Наказу ДКА від 22.01.2021 № 10 підприємства космічної галузі КБ «Південне», ВО «Київприлад», ПАО «Хартрон», КП СПБ «Арсенал», ДНВП «Об’єднання Комунар», ДП НДТІП припинили членство в Асоціації «Космос». Підставою для прийняття відповідного рішення стало припинення необґрунтованих витрат підприємств і установ, які входять до сфери управління ДКА, та унеможливлення незаконного відчуження об’єктів державної власності.

Нагадаємо, що 13 лютого 2019 року Голова Державного космічного агентства України П.Г. Дегтяренко і Директор Української асоціації високотехнологічних підприємств та організацій «Космос» В.В. Васильєв підписали Меморандум про співробітництво.

В рамках підписаного Меморандуму сторони вирішили:
– співпрацювати у розробленні та обговоренні проектів програмних документів, а також законодавчих і нормативно-правових актів;
– обмінюватися інформацією стосовно перспективних проектів і програм в космічній сфері та обговорювати шляхи їх реалізації;
– сприяти залученню фінансового, технологічного та інтелектуального потенціалу підприємств космічної галузі та учасників Асоціації для реалізації заходів, спрямованих на розвиток космічної діяльності України.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: