Starship вибухнув під час випробувань

Головні теми

Прототип корабля для міжпланетних подорожей Starship компанії SpaceX з серійним номером 9 (SN9) знову вибухнув під час висотних льотних випробувань.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

Starship SN9 запускали 2 лютого з селища Бока-Чика у штаті Техас. Прототип підійнявся на 10 кілометрів, після цього він послідовно вимкнув три свої двигуни, щоб почати вільне приземлення боком для перевірки нових аеродинамічних заслінок. Надважка ракета багаторазового запуску SN9 мала приземлитися вертикально.

Під час маневру один із двигунів не запрацював і змусив корабель впасти на землю й вибухнути під кутом приблизно 45 градусів.

Прототип Starship мав знижуватися під активним аеродинамічним контролем, здійснюваним за рахунок незалежного руху двох передніх і двох кормових закрилків на машині. Всі чотири закрилки приводяться в дію бортовим комп’ютером, щоб контролювати стан Starship під час польоту і забезпечувати точну посадку в заданому місці. Потім двигуни Raptor SN9 мали знову запалитися, коли транспортний засіб спробує виконати маневр з переворотом, перш ніж торкнутися посадкового майданчика поруч з пусковою установкою.

Керований аеродинамічний спуск з закрилками і можливістю вертикальної посадки в поєднанні з дозаправкою в космосі має вирішальне значення для посадки зорельота в пунктах призначення по всій Сонячній системі, де немає підготовлених поверхонь або злітно-посадкових смуг, і повернення на Землю. Ця можливість дозволить створити повністю багаторазову транспортну систему, призначену для перевезення екіпажу і вантажів в тривалих міжпланетних перельотах і допомогти людству повернутися на Місяць і відправитися на Марс і далі.

Starship — система космічного запуску багаторазового використання, що належить до надважких ракет-носіїв і розробляється американською компанією SpaceX для транспортування людей на Марс (і навіть далі) і повернення їх на Землю.

Перший ступінь ракети називається Super Heavy. Він призначений для виведення на орбіту другого ступеня, що водночас є і космічним кораблем зі спільною з ракетою назвою — Starship. Останній випускатиметься в кількох версіях: пасажирська, вантажна (можливий варіант підйому супутників величезних розмірів) або танкер для космічної дозаправки. Обидва ступені працюватимуть із двигунами Raptor і повертатимуться на злітно-посадковий майданчик. Після заправки Starship знову готовий до польоту.

Керівник SpaceX Ілон Маск вважає, що Starship буде здатний повністю замінити поточні ракети Falcon і космічні кораблі Dragon та Dragon 2, що наразі експлуатує його компанія. Підрахунки SpaceX дають змогу виснувати, що запуск нової ракети буде дешевшим, ніж запуск наявних транспортних засобів. Кошти на розробку Starship планується отримувати від запуску супутників, проєкту Starlink (високошвидкісний супутниковий інтернет) та приватних інвесторів. Підйом приватних вантажів можливо розпочнеться у 2021 році.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: