До дня народження балістика Анатолія Подолинного

Сторінки історії

28 січня 2021 року виповнюється 81 рік від дня народження видатного балістика Анатолія Марковича Подолинного, який протягом 20 років очолював проектно-теоретичний комплекс КБ «Південне».

Анатолій Подолинний народився у 1940 році в Нікополі. У 1961 закінчив фізико-технічний факультет Дніпропетровського державного університету за спеціальністю «Механіка». Прийшовши у КБП ще студентом, він одразу проявив себе, успішно виконав завдання щодо визначення доз заправлення розроблюваної ракети. У 1961-1977 роках працював інженером, старшим інженером, начальником групи відділу балістики, у 1978-1987 роках очолював цей відділ, а у 1987 році його було призначено начальником проектно-теоретичного комплексу КБ «Південне».

Анатолій Подолинний – автор методичних розробок з оцінювання енергетичних характеристик балістичних ракет з використанням результатів натурних пусків, а також з визначення оптимального порядку ураження цілей багатоблоковими головними частинами. Зробив великий внесок у вирішення науково-технічних проблем балістики, динаміки, аеродинаміки, газодинаміки, тепломасообміну стосовно бойових ракетних комплексів Р-36, Р-36М і РТ-23 наземного і залізничного базування, а також космічних комплексів «Циклон» і «Зеніт». Організатор і керівник робіт за міжнародною космічною програмою «Морський старт», що стосується балістичного забезпечення, динаміки старту, аеродинаміки та тепломасообміну. Здійснював методичне і організаційно-технічне керування роботами зі створення балістико-навігаційного забезпечення космічного апарата «Січ». Автор дев’яти винаходів. Лауреат премії Ленінського комсомолу (1970) і Державної премії СРСР (1991), кавалер орденів «Знак Пошани» (1969) і Трудового Червоного Прапора (1976), ордена «За заслуги» III, II, I ступенів (1997, 2000, 2004). Його нагороджено медалями ФК СРСР ім. М.К. Янгеля (2006) та ім. М.О. Пилюгіна (2008).

Зразковий організатор, А.М. Подолинний зміг зберегти колектив проектно-теоретичного комплексу у найскладніші роки, коли після розпаду СРСР в умовах відсутності державних замовлень істотно зменшилася зарплата і у КБ почалася плинність кадрів.  На той час докорінно змінилася й тематика робіт підприємства, а перед проектно-теоретичним комплексом постали абсолютно нові завдання. Співробітники комплексу навчалися розраховувати не дальність і точність польоту ракет, а параметри виведення на задані орбіти, довготривалий політ в атмосфері з маневрами, забезпечення високої точності без використання інерціальних засобів наведення та багато іншого. І з усім цим колектив комплексу під керівництвом Анатолія Подолинного впорався на відмінно, йому вдалося повністю опанувати новий напрям роботи і зберегти кадровий потенціал.

Навіть коли вийшов на пенсію у 2007 році, Анатолій Маркович продовжував активно цікавитися життям рідного підприємства, запрошував до себе додому колишніх колег для обговорення різних виробничих завдань. Ці зустрічі значною мірою допомогли усьому колективу адаптуватися до непростих реалій, відшукати правильні шляхи вирішення тих або інших проблем.

Джерело: https://www.facebook.com/yuzhnoye/

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: