Що відомо про нового керівника КБ «Південне»?

Головні теми

На сайті Конструкторського бюро «Південне» з’явилася розширена біографія виконуючого обов’язки Генерального директора підприємства КУШНАРЬОВА Олександра Павловича.

Народився Олександр Кушнарьов 1964 р. у с. Дмитрівка Петропавлівського району Дніпропетровської області. Навчався у класі з поглибленим вивченням фізики. Закінчив школу з «золотою» медаллю за успіхи у навчанні. У 1981 році вступив до Дніпропетровського державного університету на спеціальність «Виробництво літальних апаратів», який закінчив у 1987 році.

Після закінчення ДДУ з 1987 р. по 1989 р., як і більшість молодих хлопців, Олександр проходив службу в армії, але з однією різницею – його військова служба проходила на космодромі Байконур, в одному з підрозділів забезпечення підготовки до запуску ракети-носія «Енергія». Саме тут молодий інженер вже безпосередньо на практиці закріплював університетську науку, будучи свідком реальних пусків космічних носіїв. Це сприяло отриманню більш широкої бази практичних знань у сфері експлуатації ракетної техніки та остаточно вплинуло на подальшу долю і рішення зв’язати своє життя саме з КБ «Південне».

В липні 1989 року Олександр Кушнарьов розпочав свою трудову діяльність у Конструкторському бюро «Південне». З того часу він пройшов шлях від інженера до першого заступника Генерального конструктора – Генерального директора з системного проектування.

О.П. Кушнарьов працював на посадах інженера (1989-1991), інженера-конструктора 2 категорії (1991-1992), інженера-конструктора 1 категорії (1992-1996), провідного інженера (1996-2001), провідного інженера-конструктора (2001-2002), начальника групи, начальника сектору (2002), начальника проектного відділу (2002-2005), начальника проектного комплексу (2005-2010), заступника головного конструктора і начальника КБ-1 – начальника комплексу 1 (2010-2012), першого заступника Генерального конструктора – Генерального директора з системного проектування (2012-2020).

Наказом ДКА України №1-кп від 11.01.2021 на Олександра Павловича Кушнарьова  тимчасово покладено виконання обов’язків Генерального директора Державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» імені М.К. Янгеля».

Олександр Кушнарьов має високий рівень інженерної підготовки та практичний досвід розробки проектної і конструкторської документації. Він безпосередньо брав участь в модернізації ракети-носія «Зеніт-2» для інтеграції з американськими супутниками системи «Глобалстар», а саме в розробленні і відпрацюванні унікальної системи – диспенсера, який мав забезпечити виведення на задану орбіту й безпечне відокремлення 12-ти космічних апаратів з вагою близько півтони кожен. Олександр Павлович також виконував роботи з підвищення енергетичних можливостей ракети-носія «Зеніт-3SL» та розробляв технічну документацію з інтеграції корисних вантажів для місій програми «Морський старт». Забезпечував роботи з адаптації РН «Зеніт-3SL» для проекту «Наземний старт». Здійснював загальне технічне керівництво проектними роботами за темами «Морський старт», «Наземний старт», «Циклон-4», «Дніпро», «Маяк» та «Антарес». Очолював ключові розробки космічної та оборонної техніки, поєднуючи таланти та зусилля багатотисячного колективу «КБ «Південне» та понад 100 підприємств української кооперації. Колектив під його керівництвом зробив вагомий внесок в низку розробок для Міністерства оборони України, зокрема комплексу «Сапсан».

Проходження цього тривалого шляху від самого початку дало змогу Олександру Павловичу отримати всебічне розуміння менеджменту на системному рівні й цілісний комплекс знань у сфері управління процесами створення ракетно-космічної техніки.

Кушнарьов О.П. має суттєвий досвід в зовнішньоекономічній діяльності підприємства, здобутий на посаді першого заступника Генерального конструктора-Генерального директора ДП «КБ «Південне», який дозволив завоювати високий авторитет провідного фахівця й менеджера серед багатьох іноземних замовників. Наразі географія діяльності ДП «КБ «Південне» охоплює більшість космічних країн світу і країн, які мають амбіції щодо приєднання до елітного клубу космічних держав. Сьогодні його зусилля зосередженні на розвитку зовнішньоекономічній діяльності підприємства з численними іноземними партнерами.

Багато уваги Олександром Павловичем приділяється розвитку галузевої науки, взаємодії з ключовими національними та іноземними науковими установами, впровадженню на підприємстві прогресивних виробничих технологій та перспективних матеріалів, підвищенню рівня конкурентоспроможності продукції підприємства та питанням імпортозаміщення, формуванню нових ринків збуту продукції та послуг підприємства шляхом розробки унікальних наукоємних і конкурентоздатних зразків ракетно-космічної та оборонної техніки.

О.П. Кушнарьов – академік Міжнародної академії астронавтики (2015), співавтор шести винаходів (корисних моделей) України, трьох заявок на видачу патентів України та одного авторського свідоцтва СРСР, автор багатьох наукових публікацій та статей з питань ракетно-космічної техніки.

Почесний працівник космічної галузі України (2011), лауреат премії Кабінету Міністрів України (2013), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2019). За досягнуті успіхи в роботі нагороджений нагрудним знаком ДП «КБ «Південне» «За створення ракетно-космічної техніки», медаллю «За заслуги» (2019).

Одружений, має двох дітей – сина та доньку.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: