Rocket Lab успішно вивела мікросупутник на орбіту в першій місії 2021 року

Новини

Після невеличкої затримки сьогодні о 09:26 ранку за київським часом з космодрому Rocket Lab в Новій Зеландії стартувала двоступенева ракета-носій надлегкого класу Electron з одним мікросупутником на борту. Це корисне навантаження – супутник зв’язку для європейської космічної компанії OHB Group – було успішно доставлене на цільову орбіту через 70 хвилин після старту.

Про це пише 3DNews з посиланням на Space.

Як повідомила Rocket Lab, корисне навантаження комунікаційного мікросупутника для OHB Group призначене для забезпечення роботи в певних частотах і підтримки майбутніх послуг з орбіти. Пуск організований OHB Cosmos, підрозділом по укладанню контрактів на запуски для OHB Group.

Поки Electron – ракета одноразового використання, але це скоро зміниться, якщо все піде за планом. Rocket Lab має намір повторно використовувати перший ступінь, який буде підхоплюватися в повітрі за допомогою вертольота при поверненні на Землю після запуску. За словами компанії, Electron занадто мала, щоб здійснювати вертикальні посадки, подібні SpaceX Falcon 9 – ракета не може нести достатньо палива, щоб залишалася необхідна кількість для такого маневру.

Каліфорнійська Rocket Lab досягла серйозних успіхів на шляху до багаторазового використання. Компанія управляла першими ступенями Electron в декількох недавніх місіях і навіть здійснила м’яке приводнення за допомогою парашута після запуску в листопаді минулого року. Тоді Rocket Lab виловила ракету-носій в морі і доставила її на берег для перевірки та аналізу. Однак в минулому сьогодні місії під назвою Another One Leaves The Crust (Ще один покидає земну кору) спроб повернути прискорювач не робилося.

Rocket Lab в минулому році зробила 8 пусків Electron, а в 2021-м збирається домогтися більшого. В цьому році повинна бути вперше використана стартова площадка № 2 на базі NASA на острові Уоллопс (штат Вірджинія). Також компанія будує ще один майданчик поруч зі стартовим комплексом № 1, щоб збільшити свої можливості запуску з півострова Махія в Новій Зеландії.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: