Програмі «Артеміда» знову загрожують затримки: випробування американської «місячної» ракети були перервані через аномалії.

Новини

Вогневі випробування центрального блоку надважкої ракети-носія SLS перервалися завчасно. Трохи більше ніж через хвилину після запалювання двигунів автоматика їх відключила.

За словами глави NASA, тест не можна вважати провалом, але вивчення аномалії може вплинути на терміни подальших випробувань і першого повноцінного запуску в кінці 2021 року.

Національне управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору США (NASA) транслювало вогневі випробування на своєму офіційному каналі. Спочатку все йшло добре, але приблизно за годину до запалювання відлік зупинили і провели додаткову перевірку систем випробувального стенду. Коли відновлений відлік дійшов до часу 10 секунд перед нулем, почалася мальовнича процедура запалювання.

Через двигуни став в невеликих кількостях виходити кисень, а також включилася система розпилення води і іскор. Перша потрібна для захисту стенду від дії полум’я і акустичних коливань. А друга – для допалювання залишкового водню, тому що навіть невеликі кількості цього газу можуть наробити лиха, якщо накопичиться в турбулентних потоках близько стартового столу.

За десять секунд всі чотири двигуни вийшли на робочий режим, з ями під ними вирвався колосальний шлейф водяної пари і тест почався. Першу хвилину ракета відпрацювала, на перший погляд, ідеально. Деякі глядачі відзначили якісь підозрілі спалахи близько кожуха над соплом одного з двигунів. Але по відео трансляції важко судити про те, що це були за відблиски і чи є вони симптомом аномальної роботи. На початку другої хвилини випробувань, за планом, повинна була перевірятися система управління вектором тяги. Але на 65 секунді двигуни відключилися. На трансляції були чутні згадки MCF (major component failure – відмова ключового вузла), але це може бути лише озвучуванням індикації автоматики.

Керівник NASA Джим Брайденстайн (Jim Bridenstine) на прес-конференції дав деякі пояснення ситуації. За його словами, поки неясно, що саме призвело до зупинки двигунів, а точніше, до спрацьовування датчиків. Він наголосив на важливості подібних випробувань – саме завдяки цілому року безперервних тестів інженери налагодили системи ракети так, щоб вони вловлювали щонайменші відхилення і аномалії. Оскільки SLS призначена для пілотованих польотів, у NASA і виробників ракети немає ні найменшого шансу на помилку.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: