На думку експерта Л. Букрєєвої законопроект про особливості реформування підприємств ОПК впроваджує ідею розширення повноважень ДК «Укроборонпром» та суттєво звужує права підприємств авіабудівної галузі

Новини

18.01.21. Як повідомила «Аерокосмічному порталу» експерт авіаційної галузі Любов Букрєєва, законопроект №3822 «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності» впроваджує ідею розширення повноважень ДК «Укроборонпром» разом з розширенням повноважень його наглядової ради.

За її словами, згідно законопроекту №3822, наглядова рада ДК «Укроборонпром» складається з семи членів, чотири з яких є представниками держави, а три є незалежними. «До наглядової ради «Укроборонпрому», як суб’єкта управління об’єктами державної власності, вводяться фактично незалежні від держави (тобто від власника державного майна ОПК) члени, які за законопроектом можуть бути, а можуть і не бути громадянами України, розмір їхньої винагороди визначається рішенням самої наглядової ради, крім того вони застраховані від відповідальності за прийняття помилкових рішень», – зазначила Любов Букрєєва.

Вона уточнила, що за законопроектом №3822 до повноважень наглядової ради відноситься призначення і звільнення генерального директора «Укроборонпрому», що ускладнює в подальшому здійснення кадрових перестановок навіть за ініціативою вищих суб’єктів управління.

На думку Л. Букрєєвої, розширені законопроектом обсяги повноважень «Укроборонпрому», як суб’єкта управління, та структура і повноваження його наглядової ради з незалежними членами суттєво звужують права держпідприємств і господарських товариств в порівнянні з існуючою на даний час практикою, що протирічить курсу держави на дерегуляцію господарської діяльності підприємств.

До авіабудівної галузі в Україні належать понад 40 підприємств (включаючи літакобудівні, двигунобудівні, агрегатні та авіаремонтні підприємства тощо, майже половина з них входить до державного концерну «Укроборонпром»). Підприємства авіагалузі – це 52 400 робочих місць.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: