Житомир у житті Сергія Корольова

Сторінки історії

12 січня 2021 року виповнюється 114 років від дня народження Сергія Корольова — Головного конструктора перших ракетно-космічних систем, з ім’я м якого пов'язані, без перебільшення, епохальні події людської цивілізації: запуск першого штучного супутника Землі, перші дослідження Місяця, Венери та Марсу, і, зрештою, політ у космос першого космонавта планети — Юрія Гагаріна.

Життя легендарного конструктора розпочалося в Житомирі, у невеличкому будинку по вулиці Дмитрівській, 5, де з 1970 року діє експозиція “Меморіального будинку-музею академіка С.П. Корольова”.

До Житомира родина Корольових — Павло Якович та Марія Миколаївна – приїхала влітку 1906 року. Павло Якович Корольов — батько майбутнього конструктора — народився і виріс у Могильові.

Закінчив Могильовську духовну семінарію, а згодом Ніжинський історико-філологічний інститут князя Безбородька. Саме у Ніжині він познайомився з майбутньою дружиною Марією — дочкою ніжинських купців Москаленків. На час одруження Марії ледь виповнилося 17 років, вона щойно закінчила гімназію.

У Житомирі Павло Якович Корольов отримав місце вчителя російської мови та словесності у першій житомирській чоловічій гімназії. Неподалік від гімназії, що розміщувалася у центральній будівлі нинішнього Житомирського державного університета імені І.Франка, молоде подружжя Корольових винаймало квартиру з 4-х кімнат. І саме тут зимової ночі з 12-го на 13-е січня 1907 року (за новим стилем) народився маленький Сергійко. З’явитися на світ Сергійку допомогла бабуся Марія Матвіївна Москаленко, яка для цього приїхала з Ніжина.

А вже 14 січня Сергійка охрестили у домовій церкві Святої Софії при земському притулку для підкинутих дітей, де священиком був Анатолій Середович — приятель Павла Яковича. Він викладав Закон Божий у гімназії, де працював Корольов. Хрещеними батьками Сергійка стали викладач другої житомирської чоловічої гімназії Сергій Базилевич та дружина викладача тієї ж гімназії Софія Титова (подружжя Титових були сусідами Корольових).

На жаль, Житомир не приніс щастя молодій родині. За спогадами Марії Миколаївни, її життя у Житомирі було досить сумним та самотнім. За її словами, Павло Якович мав складний характер. Через ревнощі він не дозволяв дружині заводити друзів і навіть листуватися з братами.

Єдиною розрадою для молодої жінки був маленький син. У Житомирі Сергійко зробив свій перший самостійний крок та вимовив перше слово. А вже влітку 1908 року Корольови назавжди залишають Житомир.

Більше у Житомирі Сергію Корольову бути не довелося. І, звісно, спогадів про цей період життя у нього не лишилося. Але, на щастя, зберігся будинок, де він народився. Саме це й дозволило згодом створити у Житомирі музей, яким пишаються житомиряни і який давно став візитівкою міста.

Кавун Лілія Юріївна
Зав.відділом «Космос» Національного музею космонавтики
ім. С.П. Корольова Житомирської обласної ради

Джерело: https://www.facebook.com/cosmosmuseum/

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: