Найбільший і самий технологічний телескоп у світі, Sky Eye, стане загальнодоступним

Новини

Sky Eye – параболічна антена, яка є найбільшим в світі сферичним радіотелескопом з апертурою FAST.

Global Times місцева Китайська авторитетна газета повідомляє, що Китай повноцінно відкриє і запустить в експлуатацію свій 500-метровий телескоп для світової наукової спільноти вже з 1 квітня 2021 року.

Використовуватися Sky Eye буде спеціально для виявлення пульсарів, а також інших астрономічних цілей з вмістом високої концентрації енергії. Також його періодично планується використовувати і з метою пошуку інопланетного життя.

Якщо посилатися на заяву китайської інформаційної агенції Xinhua, абсолютно всі іноземні вчені зможуть подавати свої заявки в Національні астрономічні обсерваторії Китаю через Інтернет. Потім, після перевірки, всі ті, хто буде схвалений, буде сформований чергу, яка «почне свій рух» починаючи з 1 серпня.

Також варто відзначити і той факт, що Цзян Пен, головний інженер, що працює над FAST для Sky Eye, сказав, що в 2021 році близько 10 відсотків всього часу спостережень буде відведено саме астрономам з усього світу, а не тільки лише вченим з Китаю.

Sky Eye був офіційно введений в експлуатацію 11 січня 2020 року. Однак повноцінно вести спостереження з його допомогою вчені почали задовго до цього моменту.

На сьогоднішній день було отримано вже понад 240 пульсарів. Одне з найбільш значних в свою чергу було виявлено в зоряному скупченні Мессьє 92, який прийнято називати мілісекундним Пульсаром, який здатний обертатися набагато швидше, ніж всі інші звичайні – зі швидкістю 316,5 оборотів в секунду, що дорівнює 18,990 оборотів в хвилину. І що особливо примітно, так це те, що при всьому при цьому даний пульсар здатний поглинати якусь матерію зі своєї зірки-компаньйона.

Китайський Sky Eye за фактом є найбільшим телескопом з технологією FAST в світі, а також єдиним, який здатний проводити найрізноманітніші певні типи спостережень після катастрофи радіотелескопу в обсерваторії Аресібо, яка знаходиться в Пуерто-Ріко.

Безумовно, як все найвірогідніше вже чули, Національний науковий фонд США заявив, що він збирається знести обсерваторію, проте все-таки існує деяка надія, що її все-таки можна буде відновити після того, як Пуерто-Ріко пообіцяв надати допомогу в розмірі 8 мільйонів доларів. Але в будь-якому випадку факт залишається фактом – Китайський Sky Eye є на даний момент єдиним у своєму роді. Вченим з усього світу прийдется користуватися тільки їм для того, щоб здійснювати нові відкриття.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: