Компанія Astra здійснила тестовий запуск своєї комерційної ракети-носія

Новини

Американський космічний стартап Astra Space здійснив перший успішний випробувальний пуск своєї легкої ракети-носія Rocket для виведення на орбіту комерційних вантажів, повідомляє Інтерфакс з посиланням на каліфорнійську компанію.

Запуск ракети Rocket 3.2 без корисного навантаження був проведений з пускового комплексу на острові Кад’як в штаті Аляска близько 23:00 за київським часом.

Ракета досягла висоти 390 км. Однак через те, що другий ступінь на кілька секунд раніше витратив запас палива, ракеті не вистачило 0,5 км в секунду в швидкості для того, щоб вийти на задану орбіту.

Тим часом, за словами генерального директора компанії Кріса Кемпа, результати тестового запуску “перевершили всі очікування команди”. Компанія вже планує наступний політ з корисним навантаженням. Таким чином Astra Space фактично увійшла до клубу приватних компаній, які запускають в космос свої ракети.

Носій Rocket 3.2 представляє собою двоступеневу ракету з п’ятьма двигунами. Він може виводити на 500-кілометрову сонячно-синхронну орбіту до 150 кг корисного навантаження. Довжина ракети складає всього 11,6 м і може транспортуватися в контейнері на будь-який стартовий комплекс.

Висока економічність ракети може дозволити Astra зайняти серйозні конкурентні позиції на ринку космічних запусків. За твердженням компанії, її ракета буде найпростішим і технологічним носієм в світі. Вартість одного старту становить близько $ 2,5 млн. Для порівняння: запуск ракети важкого класу Falcon 9 компанії SpaceX оцінюється більш ніж в $ 60 млн.

У 2018 році ракети компанії Astra, що стартували з комплексу Кад’як, зробили два суборбітальних польоти, але вони закінчилися аваріями. При підготовці до запуску в березні 2020 ракета зруйнувалася на стартовому комплексі через виниклі технічні проблеми.

Компанія Astra брала участь в конкурсі Агентства перспективних дослідницьких проектів в області оборони (DARPA) Міноборони США щодо створення легкого носія для виконання термінового замовлення на виведення на орбіту вантажу, який замовляється Пентагоном, як мінімум, за три-чотири доби до старту. Однак не встигла вчасно підготувати ракету до запуску.

“Ми хочемо отримати можливість запускати корисне навантаження на орбіту в дуже короткі строки, без попереднього повідомлення про корисне навантаження, орбіти або місця запуску”, – сказав тоді Тодд Майстер, менеджер відділу з тактичних технологій програми DARPA Launch Challenge.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: