Людство виробляє предмети зі швидкістю 30 гігатонн

Це цікаво

Маса предметів, які створила людина, у 2020 році перевищить масу всіх живих істот на планеті. До 2040 року цей розрив тільки збільшуватиметься.

Відповідне дослідження ізраїльські вчені опублікували у журналі Nature, передає Hromadske.

Науковці розрахували масу штучного матеріалу, створеного з 1900 року і до 2020 року, та порівняли її з масою всього живого на планеті (біомасою). Їхнє дослідження показує, що через збільшення споживання та розвиток міст маса штучних предметів перевищила біомасу.

На початку ХХ століття маса антропогенних об’єктів дорівнювала приблизно 3% загальної біомаси у 1,1 тератонни (треба додати 12 нулів). У 2020 році маса штучних матеріалів досягла 1,1 тератонни та перевищила масу всього живого.

Найбільший вплив на збільшення маси штучних об’єктів мали будівельні матеріали, зокрема цегла, бетон та асфальт. Також значний вплив мають пластикові предмети. Маса предметів, виготовлених людьми, становила 5% від біомаси у роки після Другої світової війни. Потім розрив почав стрімко скорочуватися.

Упродовж останніх п’яти років людство виробляє предмети зі швидкістю 30 гігатонн (додати 9 нулів) на рік. За прогнозами науковців, якщо виробництво триватиме такими темпами до 2040 року, то маса штучних предметів зросте втричі до 3 тератонн.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: