У річницю повернення Леоніда Каденюка з космосу Президент взяв участь у відкритті пам’ятника першому космонавту незалежної України

Головні теми

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у відкритті пам’ятника легендарному українському космонавту, Герою України Леоніду Каденюку.

Монумент був відкритий на Байковому кладовищі 5 грудня – у 23-тю річницю повернення Леоніда Каденюка з космосу на Землю на шатлі «Колумбія».

Як відомо, Глава держави ініціював пришвидшення створення пам’ятника першому українському космонавту, який пішов із життя в січні 2018 року. Оскільки на проведення робіт за державний кошт через бюрократичні процедури могли піти роки, було відкрито благодійний фонд, до якого могли долучитися всі охочі. Ескіз монумента обрала родина космонавта.

«Леонід Каденюк багато зробив для України, і Україна повинна хоч щось зробити для нього. Я вважаю, що ми дуже вчасно все зробили, адже 28 січня Леоніду Каденюку виповнилося б 70 років, і людям буде куди прийти та вшанувати його пам’ять», – наголосив Президент.

Володимир Зеленський також зазначив, що з часів польоту Леоніда Каденюка в космос Україна не мала таких великих проривів у аерокосмічній галузі.

«Україна повинна робити все, щоб відновити цю галузь. А без таких людей, як Каденюк, це неможливо. І вони не можуть з’явитися просто так – потрібно вшановувати історію. Це обов’язок держави», – сказав він.

Після покладання квітів до монумента Президент поспілкувався з родиною Леоніда Каденюка та присутніми на церемонії. Зокрема, Володимир Зеленський пообіцяв дружині космонавта Вірі Каденюк посприяти у розв’язанні питання щодо збільшення матеріальної підтримки його родини з боку держави.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: