Олександр Лось оцінив, чим загрожує “Антонову” перенесення аеропорту з Жулян до Гостомелю

Актуальні статті та інтерв'ю

Колишній президент держпідприємства “Антонов” Олександр Лось вважає, що Жуляни “зжили себе” як пасажирський аеропорт.

Про це він сказав в бесіді з шеф-редактором порталу “Хвиля” та керівником політичних програм Українського інституту майбутнього Юрієм Романенком.

На його думку, новий аеропорт можна зробити в Гостомелі, але тоді там необхідно побудувати додаткову смугу. Якщо цього не зробити, підприємству “Антонов” ніде буде проводити випробування літаків.

“Нічого немає поганого в тому, щоб Гостомель прозорим способом розвивати в транспортний або транспортно-пасажирський термінал, але не на шкоду льотним випробуванням… А для цього потрібно будувати другу смугу, тому що експлуатувати в режимі транспортного терміналу і пасажирського аеропорту ту смугу, яка є , неможливо. Вона відразу прийде в непридатність. Тому потрібна друга смуга”, – сказав Лось.

Він вважає, що Гостомель може стати корисним інфраструктурним об’єктом, якщо його поєднати з вихідним предметом діяльності ДП “Антонова” – проектуванням та виготовленням літаків.

Лось також оцінив, у скільки приблизно може обійтися будівництво другої смуги.

“Числа колосальні. Відразу вражають непідготовлений розум. Це мільярд. Причому не гривень. Справжній термінал зі справжньою смугою – це в районі таких сум. Мільярд доларів. Якщо ви подивитеся на недавні зведення аеропортів по світу, ви побачите там суми в 19, 20 мільярдів доларів. тобто мова йде про колосальні інвестиції “, – пояснив він.

За словами екс-президента ДП “Антонов”, проблема Жулян в тому, що там “нікуди подовжувати смугу” і у них немає перспективи як пасажирського аеропорту.

“Він може приймати тільки малорозмірні літаки. А це вже нікому не цікаво. Тобто, на цьому бізнес не побудуєш. Тим більше в сьогоднішній час з пандемією відновлення авіації воно буде не швидким. Дай бог, щоб через 5 років відновилися обсяги перевезень. Тому Жуляни себе зжили”, – пояснив Лось.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: