Програма «Антарес» нагороджена найпрестижнішою нагородою Міжнародної академії астронавтики

Новини

Як повідомляє КБ «Південне», американсько-українська програма «Антарес» була цього року нагороджена найпрестижнішою командною нагородою Міжнародної академії астронавтики «За командні досягнення» (The Laurels for Team Achievement).

Завдяки спільній роботі українських і американських інженерів, які об’єднали дві різні школи створення ракетної техніки, вдалося в короткі терміни створити надійну, ефективну і доступну комерційну ракету-носій «Антарес» для місій з доставки корисного вантажу на МКС в рамках програм НАСА COTS і CRS. Це забезпечило міжнародну команду космонавтів провізією та обладнанням, необхідним для функціонування МКС та реалізації на станції науково-дослідних програм.

Головний розробник ракети-носія – американська корпорація Northrop Grumman. Основну конструкцію першого ступеня РН «Антарес» розробило ДП «КБ «Південне» та виготовило ДП «ВО ПМЗ» у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС», «Київприлад», «Хартрон-ЮКОМ», «ЧЕЗАРА», «РАПІД» та iн.

Професійний підхід до проєктування ракети-носія і наземного сегмента дозволили повною мірою використовувати існуючу інфраструктуру космодрому MARS НАСА з мінімальними змінами, завдяки чому ракета-носій «Антарес» в даний час є найбільшою ракетою, що стартує з космодрому MARS.

Надійні конструкторські рішення і системна архітектура ракети-носія «Антарес» забезпечили адаптивність конструкції ракети до швидкої модернізації, спрямованої на поліпшення енергетичного потенціалу ракети відповідно до зростаючих потреб в масі корисного навантаження, що доставляється на МКС.

Ефективна система управління підготовкою та реалізацією пусків РН «Антарес» на космодромі, яка включає в себе практику і досвід двох різних шкіл ракетної техніки, а також участь як американських, так і українських експертів, забезпечує бездоганне виконання місій в поставлені терміни і відповідно до необхідних параметрів підтримки інтенсивної експлуатації на МКС.

Ракета характеризується високою надійністю і екологічною безпекою, що дозволяє здійснювати пуски в околицях природного заповідника та населеній місцевості з повним дотриманням усіх вимог безпеки, виключаючи вплив на навколишнє середовище острова Воллопс, штат Вірджинія, США.

Перший пуск РН «Антарес» відбувся 21 квітня 2013 року. Станом на сьогоднішній день виконано 12 успішних пусків, на МКС доставлено близько 30 тонн корисного навантаження.

Програма «Антарес» є яскравим прикладом успішного та ефективного міжнародного співробітництва, яке служить глобальним цілям мирного розвитку космосу і подальшого науково-технічного прогресу людства.

Лауреати нагороди від ДП «КБ «Південне»: Конюхов С.М., Дегтярев О.В., Давиденко С.О., Кондратюк А.М., Дегтярев М.О., Шевцов Є.І., Кушнарьов О.П., Поздняков Д.О., Агарков А.В., Баранов Є.Ю., Мащенко О.М., Венцковський О.М.

Докладніше про участь України в програмі «Антарес»: http://space.com.ua/2020/02/17/tehnologiyi-rn-zenit-u-programi-antares/

Нагадаємо, що це вже не перша нагорода «За командні досягнення», яку КБ «Південне» отримує від Міжнародної академії астронавтики. На Міжнародному астронавтичному конгресі, що проходив 12-17 жовтня 2009 року в Південній Кореї, міжнародний космічний проєкт «Морський старт» було визнано науково-технічним проривом року.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: