Китай розпочав підготовку до посадки «Чан’е-5» на Місяць

Новини

Китай розпочав підготовку до посадки космічного апарату «Чан’е-5» на поверхню Місяця. У понеділок роботизований зонд разом з посадковим і злітною модулями успішно відокремилися від навколомісячного орбітального блоку для подальшої посадки на Місяць в заданому районі поверхні супутника, передає видання “РИА Новости” з посиланням на повідомлення програми Китаю з вивчення Місяця.

«Команда управління польотом” Чан’е-5 “30 листопада відповідно до плану успішно провела відділення блоку посадкового і злітного модулів від комплексу орбітального модуля і апарату, що повертається», – наголошується в повідомленні.

Очікується, що поки орбітальний комплекс буде перебувати на місячній орбіті на висоті близько 200 км від поверхні супутника. Апарат «Чан’е-5» загальною вагою 8,2 тонни складається з орбітального, що повертається, посадкового та злітного модулів, а також спускового. Останній разом з посадковим і злітним модулем планує здійснити посадку у піку Рюмкер в Океані Бур на видимій стороні Місяця.

Спусковий модуль «Чан’е-5» обладнаний буровим пристроєм і маніпулятором з ковшем, за допомогою яких він повинен буде зібрати 2 кілограми місячного реголіту. Зібрані зразки грунту будуть завантажені в спеціальний контейнер апарату, який згодом підніметься з поверхні Місяця і проведе стиковку з орбітальним модулем. Після цього контейнер з грунтом на борту злітного модуля буде перевантажений в повертаємий апарат. Останній планується повернути на Землю 16 або 17 грудня в районі хошуну Сицзиван в автономному районі Внутрішня Монголія.

Відзначається, що операція автоматичного відбору зразків грунту на іншому небесному тілі буде проводитися вперше в історії космічних досліджень КНР. Крім того, це перша за 44 роки місія зі збору ґрунту з поверхні Місяця. У разі успіху Китай стане третьою країною після США і СРСР, якій вдалося здійснити подібну місію.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: