Пішов з життя керівник КБ «Південне» Олександр Вікторович Дегтярев

Новини

Вітчизняну та світову космічну й наукову спільноту спіткала тяжка втрата ‒ 24 листопада пішов з життя видатний конструктор, академік, Генеральний директор ‒ Генеральний конструктор Державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» Олександр Вікторович ДЕГТЯРЕВ.

Про це повідомляється на сайті КБ «Південне».

Олександр Вікторович мав великий авторитет серед вітчизняних та зарубіжних фахівців ракетно-космічної техніки, вчених, керівників світових космічних агентств. Його добре знали у США, країнах Європейського Союзу, Китаї, Індії, Японії, Республіці Корея та в інших країнах світу. Завдяки його величезному досвіду, активній позиції, наполегливості і волі до дій багато міжнародних космічних проектів за участю України стали реальністю. Він послідовний прихильник розвитку міжнародної кооперації розробників ракетно-космічної техніки і зміцнення плідних зв’язків з міжнародною космічною спільнотою. За час роботи на посту Генерального директора- Генерального конструктора КБ «Південне» Олександр Вікторович Дегтярев робив усе для збереження, розбудови та розвитку вітчизняних підприємств, усе, щоб український космос посідав гідне місце серед провідних космічних держав світу.

Олександр Вікторович був талановитим організатором, блискучим професіоналом, взірцем самовідданого і чесного служіння Вітчизні. Поєднання особистих і професійних якостей, життєвого досвіду, відповідальність, компетентність та вміння організувати результативну командну роботу були відмінними рисами О.В. Дегтярева.

Спадщина Олександра Вікторовича Дегтярева ще довго залишатиметься основою майбутнього українського космосу. Cправа, якій Олександр Вікторович віддав майже півстоліття, буде жити!

О.В. Дегтярев працював у КБ «Південне» з 1975 року: інженером, старшим інженером, провідним інженером, начальником групи, начальником служби маркетингу і комерційної діяльності, заступником Генерального конструктора – Генерального директора з зовнішньоекономічної діяльності, першим заступником Генерального конструктора – Генерального директора з системного проектування та комплексного розвитку підприємства. З 2010 року – Генеральний директор ‒ Генеральний конструктор «Конструкторського бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля».

Він пройшов школу проектування, конструювання, відпрацювання та експлуатації ракетних комплексів стратегічного та космічного призначення. Зробив вагомий внесок у розроблення та модернізацію бойових ракетних комплексів, у проекти з комерційного використання космічних ракетних комплексів сімейства «Зеніт», «Дніпро», створення ряду космічних апаратів і супутникових систем, у реалізацію відомих ракетно-космічних проектів в міжнародній кооперації – «Морський старт», «Наземний старт», «Дніпро», «Антарес», «Вега».

За його активної участі українські підприємства і наукові організації об’єднано в єдину кооперацію та створено асоціацію високотехнологічних підприємств «Космос», налагоджено міцні контакти з багатьма світовими компаніями космічного профілю, космічними агентствами багатьох країн і організаціями Європи, США, Китаю, Єгипту, Японії, Республіки Корея та інших країн світу.

Автор близько 200 наукових публікацій, статей та ряду монографій, більш ніж 50 винаходів і патентів, які покладено в основу технології створення конкурентоспроможних ракетно-космічних комплексів.

Він приділяв багато уваги розвитку галузевої науки і зміцненню науково-виробничих зв’язків КБ «Південне» з Національною академією наук України, академічними інститутами, вищими навчальними закладами багатьох регіонів України.

Академік Національної академії наук України, кандидат економічних наук, доктор технічних наук, академік Міжнародної академії астронавтики і Міжнародної інженерної академії, віце-президент Міжнародної астронавтичної федерації, секретар Українського регіонального відділення Міжнародної академії астронавтики.

Має звання «Почесний працівник космічної галузі України», «Заслужений машинобудівник України», «Заслужений діяч науки і техніки України». Лауреат Державної премії України, лауреат «Золотої медалі В.Ф. Уткіна» та премії Кабінету Міністрів України, премії НАН України ім. академіка М.К. Янгеля. Нагороджений орденами «За заслуги» III та II ступенів.

Хай земля йому буде пухом, а світла пам’ять про нього залишиться в наших серцях.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: