Пішов з життя Вадим Якимович Березовський

Новини

14 листопада 2020 року, на 89-му році, пішов з життя Вадим Якимович Березовський – фахівець у галузі клінічної фізіології та космічної медицини.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила колишня народна депутатка, доктор медичних наук, донька померлого Ольга Богомолець.

В.Я. Березовський народився 29 серпня 1932 року в м. Києві. Закінчив Київський медичний інститут (1955).

З 1958 р. – в Інституті фізіології ім. О.О. Богомольця: пройшов шлях від молодшого наукового співробітника до завідуючого відділом клінічної патофізіології.

Розробив та впровадив у промислове виробництво перший у СРСР прилад для вимірювання напруження кисню у тканинах тварин та людини. В подальших дослідженнях створив генератори штучного гірського повітря – прилади «Борей» та «Оротон». Під його керівництвом розроблено методику превентивної стабілізації стану організму космонавтів, яку було використано в передпольотній підготовці Л.К. Каденюка та Я.І. Пустового. Науковий керівник досліджень з космічної медицини в рамках Космічних програм України.

Завідувач відділом Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України (з 1976 р.). Науковий керівник досліджень з космічної медицини. Доктор медичних наук, професор. Заслужений діяч науки і техніки України (1998). Лауреат Державної премії України (2000) та премії ім. О.О. Богомольця АН УРСР (1978).

Центр «Спейс-Інформ» та Аерокосмічне товариство України висловлюють щирі співчуття рідним, друзям та колегам Вадим Якимович. Світла пам’ять!

Л.К. Каденюк, В.Я. Березовський, В.Г. Мейтарчан в США
 В.Я. Березовський на засіданні Ради з космічних досліджень НАНУ та Колегії ДКА, присвяченому 20-річчю проведення спільних із США наукових експериментів з космічної ботаніки та польоту українського космонавта-дослідника Леоніда Каденюка на космічному шатлі «Колумбія». 05.12.2017. Фото: Спейс-Інформ

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: