На ДП “Антонов” відбувся криміналістичний аудит

Новини

12 грудня в “Укроборонпромі” відбулася презентація результатів криміналістичного (forensic) аудиту щодо певних видів діяльності однієї з найбільших компаній концерну – ДП “Антонов”.

Про це повідомляється на сайті концерну.

Це стало пілотним проектом з розбудови елементів антикорупційної архітектури концерну, як невід’ємної складової корпоративного управління, що передбачено Стратегією розвитку ОПК до 2028р., державними цільовими програмами з реформування ОПК та баченням корпоративної стратегії ДК “Укроборонпром” до 2030 р.

Проект forensic аудиту здійснила компанія Ernst & Young France із залученням українського офісу Ernst & Young та за технічної допомоги уряду Франції. Протягом перевірки представники Ernst & Young провели ряд зустрічей з керівництвом компанії, здійснили антикорупційний аудит і розслідування можливих випадків конфлікту інтересів та зловживань.

Проект складався з декількох фаз: вивчення специфіки роботи та комерційних угод підприємства, аналіз ключових процесів та існуючої системи контролів, аналіз даних, зокрема бухгалтерських транзакцій, надання звіту про результати дослідження.

За результатами проекту аудитори сформували наступні рекомендації:

  • Розробити нову модель корпоративного управління для підприємства, зокрема впровадити Наглядову раду.
  • Запровадити трирівневу систему ліній захисту яка має базуватися на: покращенні керування операційною діяльністю; управлінні ризиками; впровадженні внутрішніх контролів; функції комплаєнсу та здійсненні антикорупційних заходів на усіх рівнях компанії; створенні незалежного підрозділу внутрішнього аудиту, що підпорядковується безпосередньо Наглядовій раді.
  • Створити на рівні Наглядової Ради концерну підрозділ (комплаєнс офіс), який слідкуватиме за тим, щоб менеджмент у прийнятті рішень діяв в інтересах компанії.
  • На рівні Наглядової ради підприємства створити відповідну структуру (комплаєнс офіс) для гарантування того, що стратегічні та управлінські рішення приймаються на користь компанії та з урахування інтересів держави.
  • Створити систему моніторингу прийняття стратегічних рішень та значних правочинів, зокрема ключових контрактів та програм міжнародного співробітництва.

Результати forensic аудиту будуть надані для подальшого розслідування правоохоронним органам – СБУ та НАБУ.

Звіт аудиту буде використаний як дорожня карта для трансформації підприємства, а також як пілотна модель, що у подальшому буде розповсюджена на інші підприємства “Укроборонпрому” для зниження корупційних ризиків, супроводу організаційних перетворень та підвищення ефективності процесів, а також для викорінення недоброчесних дій і конфлікту інтересів.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: