Оновлений БПЛА PD-2 оснастили сучасною гіростабілізованою платформою українського виробництва (відео)

Без рубрики, Новини

Приватна компанія UkrSpecSystems продовжує роботи з вдосконалення українського модульного безпілотного комплексу People’s Drone.

Нещодавно відбулися випробування вітчизняного дрона “малого” тактичного класу, на яких відпрацьовувалося управління двома БПЛА з однієї станції управління, про це пише Defense Express.

При цьому політ фіксувався оновленою оптичною станцією з гіростабілізованою платформою, розробленою та створеною в Україні.

Таке “око” оснащується кількома камерами та тепловізором, що дозволяє безпілотному апарату проводити високоякісний моніторинг на висоті до кількох тисяч метрів як вдень, так і вночі. А завдяки вітчизняній платформі, з вбудованими датчиками положення, зображення залишається чітким та якісним.

Фактично в UkrSpecSystems створили таку собі “лайт”-версію оптико-електронної системи, на кшталт тих, якими оснащується BayraktarTB2 або планують оснастити вітчизняний ударний дрон “Сокіл-300” (мова йде про гіростабілізовану оптичну станцію наведення від ДП “Ізюмський приладобудівний завод” – ОПСН-І).

Оптичні станції
Канадський прицільний модуль L3Harris WESCAM на БПЛА BayraktarTB2 та українська ОПСН на перспективному ударному БПЛА “Сокіл-300”

Подібна сучасна система, разом з можливістю PD-2 перебувати в повітрі до 10 годин та підійматися на висоту 3 км, робить з розробки UkrSpecSystems чудову розвідувальну машину з великими можливостями.

БПЛА PD-1
БПЛА People’s Drone легко транспортується та збирається

Ще одним значним “плюсом” нового покоління People’s Drone (PD-2), як військового розвідника, є можливість використання швидкозмінних модулів з додатковими електричними двигунами, що дозволяє БПЛА здійснювати вертикальний зліт та посадку.

БПЛА PD-1
Завдяки зручній модульній конструкції, лише протягом 15 хвилин можна змінити конструкцію PD-1 (fixed-wing) із класичним стартом до вертикального – PD-1 VTOL

PD-2 (нове покоління БПЛА від UkrSpecSystems, який наразі проходить випробування) легко розбирається та збирається, що спрощує його перевезення, а система вертикального зльоту та посадки забезпечує скритність запуску та посадки з будь-якого місця. Оскільки апарату стають не потрібні злітно-посадкова смуга чи катапульта.

Окремо варто відзначити й опціональну можливість використання PD-2 баражуючих боєприпасів, що встановлюються у спеціальні підвісних контейнерах. За словами розробників, вони можуть бути термобаричними осколково-фугасними або кумулятивними з бойовою частиною вагою до 3 кг. При використанні подібної мінібомби з висоти близько 1 км досягається точність попадання в радіусі 10 метрів.

Варто додати, що українською розробкою (окрім силових структур нашої країни) зацікавилися й за кордоном. Зокрема був укладений контракт з ОАЕ на постачання комплексів PD-1, а створені UkrSpecSystems гіростабілізовані платформи продавали в країни ЄС та Австралію.

БПЛА PD-1

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: