Ракета SpaceX вивела на орбіту новітній супутник GPS для ВПС США

Головні теми

Важка ракета Falcon 9 у п’ятницю 6 листопада в 1:24 за Києвом з 40-го стартового комплексу на космодромі на мисі Канаверал (штат Флорида) доставила на орбіту новітній супутник системи глобального позиціонування третього покоління GPS III в інтересах ВПС США, повідомила компанія-розробник носія SpaceX.

Супутник через півтори години після запуску був закинутий на висоту близько 1 тис. км над Землею, а потім розміщений на середній навколоземній орбіті – приблизно на висоті 20 тис. км над планетою.

При цьому перший багаторазовий ступінь ракети-носія Falcon 9 через 8,5 хвилин після запуску здійснив вертикальну посадку на автоматичної плавучій платформі Of Course I Still Love You, дислокованій в Атлантиці в 635 км від космодрому на мисі Канаверал. Повторне використання обтічника дозволяє економити компанії SpaceX до $ 6 млн при запусках своїх ракет.

Це вже четвертий супутник GPS III, виведений на орбіту з 2018 року. Космічний апарат вагою 3,8 тонни повинен стати черговим елементом в планованому орбітальному угрупованні з 32 супутників глобального позиціонування третього покоління. Ці апарати поступово повинні замінити собою застарілі супутники, які наразі забезпечують сигнал GPS в усьому світі.

Супутники GPS III мають велику потужність сигналу, дозволяють визначати місце розташування цивільних об’єктів утричі точніше, ніж використовувані супутники, у яких вона становить від 3 до 10 метрів. Точність визначення місця розташування військових об’єктів буде ще вище.

При цьому GPS III має значно поліпшені можливості щодо боротьби з перешкодами в порівнянні з більш ранніми апаратами. Вони будуть у вісім разів більше захищеними від придушення противниками США.

Нині послугами системи GPS, оператором якої є ВВС США, користуються понад 4 млрд людей.

Виробництвом нових супутників займається корпорація Lockheed Martin. Вартість одного супутника становить $ 577 млн. Термін експлуатації супутника нового покоління становить 15 років.

Перші 10 апаратів GPS III за версією Space Vehicle (Block IIIA) запустять до 2023 року включно, інші 22 за версією Follow On (Block IIIF) почнуть розміщувати на орбіті з 2025 до 2034 року. Оновлена система повнофункціонально запрацює не раніше 2022 року в зв’язку з затримкою в модернізації наземних систем управління супутниками.

Компанія SpaceX виграла тендер на запуск п’яти з перших шести супутників GPS III.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: