Україна та Китай підписали нову п’ятирічну Програму співробітництва в космічній галузі

Новини

Програма Українсько-Китайського співробітництва в галузі космосу – основний документ, згідно з яким здійснюється спільна діяльність України та Китаю в напрямку дослідження космічного простору в середньостроковій перспективі.

Про це повідомляється на сайті ДКА.

22 жовтня 2020 року відбулось засідання Українсько-Китайської Підкомісії з питань співробітництва в галузі космосу Комісії з питань співробітництва між Урядом України та Урядом КНР.

Українську сторону очолив Голова Державного космічного агентства України Володимир Усов, китайську – Керівник Китайської національної космічної адміністрації (КНКА) Чжан Кецзянь.

Засідання проходило в режимі відеоконференції і тривало понад три години.

Володимир Усов наголосив на важливості для України співпраці з Китаєм у сфері дослідження і використання космічного простору в мирних цілях. Він відмітив, що українсько-китайське співробітництво розглядається як пріоритетний напрям міжнародних зв’язків, а реалізації спільної Програми співробітництва приділяється велика увага з боку Уряду України. Сторони детально обговорили нову п’ятирічну Програму співробітництва на 2021-2025 роки.

Результатом засідання стало:

  • Підписання Програми Українсько-Китайського співробітництва в галузі космосу на 2021-2025 роки, яка складається з 69 спільних проектів на загальну суму контрактів більш ніж 70 млн доларів.
  • Підписання Договору про створення спільної лабораторії космічної науки. 
  • Домовленість зміцнювати обмін інформацією про космічну діяльність двох країн і своєчасно інформувати одна одну про стан виконання тем програми співпраці, вирішувати проблеми, що виникають в процесі реалізації програми з метою забезпечення її виконання.

На засіданні також були присутні представники української науки і промисловості: ДП «КБ «Південне», КП СПБ «Арсенал», НЦАОМ, НВП «Хартрон-Аркос», НЦУВКЗ, НТУУ «КПІ», ДЗЗУ ІЕЗ ім. Є.О. Патона.

Наступне засідання Українсько-Китайської Підкомісії з питань співробітництва в галузі космосу буде проведено в 2021 році в Китаї.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: