JUNO: Розширена місія 2021 – 2025

Новини науки і техніки

Juno (Юнона) – автоматична міжпланетна станція НАСА, запущена 5 серпня 2011 року для дослідження Юпітера.

Метою місії є – вивчення гравітаційного і магнітного полів планети, а також перевірка гіпотези про наявність у Юпітера твердого ядра. Крім того, апарат досліджує атмосфери планети на вміст у ній води і аміаку, а також займається побудовою карти вітрів, які можуть досягати швидкості у 618 км за годину. «Юнона» також продовжує вивчення районів південного і північного полюсів Юпітера, розпочаті АМС «Піонер-11» у 1974 році (північна полярна область) та АМС «Кассіні» у 2000 (південна полярна область).

Планувалося, що в 2021 році апарат буде зведений з орбіти і спрямований в атмосферу газового гіганта, де згорить. Зробити це необхідно було для попередження зіткнення в майбутньому з одним з галілеєвих супутників Юпітера (де допускається можливість існування життя, тому їх забруднення біологічним матеріалом з Землі небажано).

У жовтні 2020 року на XI Московському міжнародному симпозіумі з досліджень Сонячної системи, який проходить в ІКД РАН, керівник місії Juno в НАСА Скотт Болтон повідомив, що апарат знаходиться у відмінному стані, тому вчені хочуть не знищувати його, а продовжити місію до 2025 року, щоб сфокусуватися на дослідженні галілеєвих супутників. Плани з проведення місії наукова команда Juno вже передала в НАСА. Вчені очікують, що їх офіційно схвалять в грудні цього року.

В рамках розширеної місії Juno повинен буде зробити 44 додаткових витка навколо Юпітера. У міру кожного прольоту він буде поступово зближуватися з північним полюсом планети завдяки гравітаційним взаємодіям між зондом, Юпітером і його супутниками. Зближення з полюсом і зміни в траєкторії руху допоможуть Juno детально вивчити тривимірну структуру полярних ураганів, а також виміряти властивості раніше невивчених сегментів магнітосфери Юпітера. Завдяки цьому ж зонд зробить кілька зближень з Ганимедом, Європою і Іо. За розрахунками фахівців НАСА, Juno зблизиться з Ганимедом на відстань в тисячу кілометрів, з Європою – на рекордно малі 320 кілометрів, а з Іо – на 1,5 тис. км.

Вчені сподіваються, що завдяки цьому Juno відкриє у супутників Юпітера безліч нових властивостей ще до прибуття місій JUICE і Europa Clipper. Зокрема, Болтон і його колеги планують виміряти товщину льодового щита Європи, скласти максимально детальну карту її поверхні з роздільністю 100-200 км, а також сфотографують викиди її гейзерів, якщо вони будуть відбуватися в момент зближень Juno із супутником.

Аналогічним чином вчені сподіваються використовувати зближення з Іо, щоб визначити, чи існує в її надрах єдиний розплавлений океан з магми, а також вивчити, як приливні сили, які виникають в результаті її взаємодій з Юпітером і сусідніми об’єктами, розігрівають і розплавляють надра цього небесного тіла . Карти поверхні Іо та Європи планетологи порівняють з даними, які отримував попередник Juno – зонд «Галілео».

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: