МІСЯЦЬ: вісім країн підписали договір про його освоєння

Головні теми

Канада, США, Австралія, Італія, Японія, Об’єднані Арабські Емірати, Велика Британія та Люксембург підписали міжнародний договір про освоєння Місяця, повідомляється на сайті NASA

13 жовтня 2020 року згадані держави уклали між собою міжнародний договір про освоєння Місяця, який врегульовує, зокрема, і питання видобутку на ньому корисних копалин.

Договір був названий на честь програми НАСА з освоєння Місяця – «Артеміда».

Країни підписали договір в онлайн-режимі в рамках Міжнародного конгресу астронавтів. Характерно, що Росія і Китай цієї угоди не підписували.

У США наголосили, що підписані угоди базуються на положеннях Договору про космос, укладеного ще в 1967 році з ініціативи США, Великої Британії і СРСР. Документ забороняв встановлювати суверенітет над будь-яким космічним тілом або його частиною. У NASA зазначають, що його формулювання розпливчасті та обмежують реальне застосування документу. З цією метою, як повідомляють в агентстві, і був укладений новий договір.

Нова угода закріплює неможливість встановити суверенітет над конкретними ділянками Місяця, Марса або інших космічних тіл, однак допускає створення на них баз з видобутку корисних копалин. Сторони договору також погоджуються з рядом принципів: космічні програми повинні носити мирний характер, ґрунтуватися на принципах взаємодопомоги, не допускати забруднення або виснаження ресурсів космічних тіл й т.і.

Голова NASA Джеймс Брайденстайн висловив сподівання, що Росія в майбутньому приєднається до угоди або, принаймні, буде слідувати принципам, які в ній викладені.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: