Вперше в історії незалежної України проведено дослідження молекулярних мазерів

Новини

Вперше в історії незалежної України широкосмуговим українським радіотелескопом нового покоління РТ-32 Центру космічних досліджень та зв’язку Національного центру управління та випробувань космічних засобів в умовах реальних радіоастрономічних спостережень та реєстрації проведено одночасне дводіапазонне дослідження спектральних ліній метанольних СН3ОН, гідроксильних ОН та водяних мазерів Н2О, які випромінюються в молекулярній хмарі W3(OH).

Про це повідомляється на сайті НЦУВКЗ.

Спектральні мазерні лінії є майже єдиним джерелом інформації, який дозволяє вивчати процеси, що протікають всередині газопилових хмар в місцях зореутворення. Вивчення органічної та неорганічної речовини, яка утворюється в космічному просторі ще до формування зірок, дозволить наблизитись до розуміння глибинних механізмів виникнення живої матерії.

Отримані результати досліджень найшли широке схвалення представників Європейської РНДБ-мережі (European VLBI Network, EVN).

Вже до кінця 2020 року планується проведення початкових EVN випробувань РТ-32, в рамках чергової сесії спостережень European VLBI Network.

Проте, вже з цього часу офіційно вважаємо, що широкосмуговий український радіотелескоп нового покоління РТ-32 приєднався до переліку світових радіотелескопів, які здатні досліджувати спектри молекулярних мазерів.

Зареєстрована РТ-32 спектрограма метанольного мазера СН3ОН з молекулярної хмари W3(OH)

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: