Вчені виміряли рівень радіації на МІСЯЦІ

Новини науки і техніки

Рівень радіації на Місяці в 2,5 рази вище, ніж на МКС.

Ближня і дальня сторони Місяця
(Зліва) Ближня сторона Місяця, зроблена космічним кораблем “Галілео” на шляху до Юпітера. (Праворуч) Зворотній бік Місяця з видимою частиною ближньої сторони, сфотографовано космічним кораблем Аполлон-16.
(Зліва) НАСА / Калтех (фото НАСА № PIA00405); (Праворуч) Ф.Дж. Дойл / Національний центр космічних досліджень

Дослідники з Китаю провели вимірювання на поверхні Місяця і прийшли до висновку, що радіація там приблизно в 2,5 рази більше, ніж на борту МКС, пише lenta. Однак вони вважають, що астронавти можуть провести на супутнику Землі близько двох місяців без шкоди для здоров’я.

Згідно з новими вимірами, отриманими з місячної поверхні, двомісячний термін перебування на Місяці піддасть астронавтів приблизно такій же кількості радіації, як і п’ять місяців перебування на Міжнародній космічній станції (МКС).

Детектори китайського місячного супутника Change-4 виміряли випромінювання від галактичних космічних променів на поверхні Місяця в 2019 році і з 31 січня по 10 лютого 2020 року. Тепер вчені проаналізували ці дані – астронавт буде отримувати середню добову дозу 1369 мікрозівертів радіації, повідомляють дослідники.

Це приблизно в 2,6 рази більше, ніж середнє денне опромінення в 523 мікрозівертів, зафіксоване всередині МКС, кажуть вчені. Це означає, що перебувати на Місяці протягом двох місяців – безпечно для здоров’я астронавтів. Вони отримають приблизно таку ж кількість радіації, яку астронавти отримують на МКС (протягом п’яти місяців).

Нове дослідження, можливо, є першим, яке вимірює космічне випромінювання на поверхні Місяця. Однак вчені попереджають, що рівні радіації на інших ділянках космічної станції можуть бути вище, тому автори, можливо, завищили різницю в опроміненні поверхні Місяця і МКС.

Тривала дія такого випромінювання може привести до пошкодження клітин і ДНК, в результаті чого можуть розвинутися рак, катаракта, проблеми з серцем, нейродегенеративні захворювання і поведінкові порушення. Поки неясно, який саме вплив таке опромінення може надати на здоров’я людини. Ефект від проведення великої кількості часу в космічному просторі може проявитися через багато років після опромінення.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: