В Одесі відбулася наукова конференція на тему «Впровадження космічних технологій в розвиток економіки України»

Новини

14 вересня 2020 року в Одесі відбулася наукова конференція на тему «Впровадження космічних технологій в розвиток економіки України».

Про це повідомляється на сайті сектору регіонального розвитку «Причорноморський».

Даний захід проходив в форматі робочої зустрічі учасників утвореного влітку 2020 року науково-технологічного кластеру «Причорноморський».

Коментуючи перші результати роботи вищевказаної організації, хочеться зазначити, ми не просто стоїмо на порозі технологічної революції, ми стаємо активними учасниками процесу, який творить світова людська ноосфера.

Та величезна кількість запитань, які формували представники наукового середовища, вказує на абсолютно беззаперечний та ємний інтерес до залучення технологій космічного зондування та аналізу процесів життєдіяльності та господарського розвитку всіх суб’єктів і учасників, будь то представники комерційних структур, або споживачі даних, які орієнтовані на використання інформаційного поля, сформованого для структур адміністративного та державного апаратів управління.

Які ж прості аргументи були позначені в рамках презентації програм національного значення та космічного сенсу?

Представлені проекти, але не просто матеріали, а результати вже діючих аналогічних рішень із застосуванням методик аналітики за допомогою космічних технологій (Київська область, Житомирська область) показали для бізнесу можливість збільшення рентабельності на 15-20%.

Більш точні і сучасні розрахунки та обладнання дозволяють говорити про оптимізацію робочих методик, економію коштів виробництва, оперативний моніторинг та реагування на будь-яку ділянку циклу діючого бізнес ланцюга.

Що ж з утворенням і кадрової перспективою?

Тут жвавий інтерес до нових програм проявили учасники кластеру, зокрема ректорати Одеської національної академії харчових технологійОдеського державного екологічного університету. Зазначені вузи повноцінно зацікавлені в створенні на своїй базі нових освітніх напрямків для підготовки фахівців, здатних працювати з обробкою великих об’ємів моніторингових супутникових даних з метою застосування їх в агрохозяйственних напрямках, землеустрії, екологічних дослідженнях та ін.

Тут варто підкреслити, що ці можливості стають доступними лише тому, що в нашій країні збереглися державні служби та підприємства, які не тільки не розгубили свій «космічний» досвід, а й повним ходом нарощують потенціал своїх можливостей, розвиваючи активну співпрацю в космічній сфері вже далеко за межами України, тим самим відновлюючи призабуту і горду не так давно репутацію України як передової, космічної держави.

Хто ж є провідником високих небесних технологій в наш регіон?

Бути головною сполучною ланкою між інформаційним блоком НЦУВКЗ та регіональними завданнями будь-якого рівня – ця складна місія покладена на керівника Cектора регіонального розвитку та координації «Причорноморський» НЦУВКЗ Соколова Андрія Володимировича.

Найважливіше в цьому складносплетенному різноманітному наборі питань, завдань, технологій, бюрократії, комерційних інтересів – вибудувати розумну та ефективну структуру, яка спираючись на пріоритети учасників проекту, буде рухати весь науково-технологічний кластер до спільного успіху, без затримок, уповільнень і без всяких сумнівів.

Особливу подяку організатори висловили співробітникам НЦУВКЗ, доповіді яких стали основою для проведення даного семінару, і матеріали з яких є вже матеріалізовані рішення, які, без сумніву, можна назвати «національним надбанням»:

  • Янчевський Сергій Леонтійович

Доповідь на тему:

«Можливості використання космічних технологій в інтересах розвитку економіки України»


  • Сластін Сергій Олександрович

Доповідь на тему:

«Використання результатів дистанційного зондування Землі для вирішення завдань агромоніторинга».


  • Піскун Олег Миколайович

Доповідь на тему:

«Можливості Національного центру по забезпеченню супутниковою навігацією державних та комерційних споживачів».

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: