До 25-річчя запуску першого українського супутника «Січ-1»

Сторінки історії

25 років тому, 31 серпня 1995 року, відбулася знакова подія в історії ракетно-космічної галузі незалежної України – вперше під юрисдикцією України з космодрому Плесецьк за допомогою ракети-носія «Циклон-3» (11К68) було виведено на орбіту перший український супутник «Січ-1».

Ракету-носій та космічний апарат розробило КБ «Південне» та виготовило ВО ПМЗ.

Космічний апарат було виведено на орбіту понад 600 км, маса апарату 1915 кг.

У 1993 році було розроблено і затверджено першу Національну космічну програму України, яка ставила за мету зберегти науковий і виробничий потенціали космічної галузі та забезпечити умови для виходу України на міжнародний ринок космічних послуг. У цій Програмі значну увагу було приділено подальшому розвитку та створенню методів і засобів дистанційного зондування Землі в інтересах науки і народного господарства. З метою збільшення ефективності та практичної віддачі цих досліджень у 1995 році було здійснено запуск першого супутника під юрисдикцією України «Січ-1», оснащеного засобами дистанційного дослідження Землі і Світового океану.

КА «Січ-1» призначався для дистанційного зондування Землі (ДЗЗ). За його допомогою з’явилася можливість  вивчати:

– стан рослин, забруднення грунту, водойм;

– стан вологості грунтів, снігового покриву та їх межі;

– стан іоносферної плазми;

– розподіл електро – магнітних полів в атмосфері;

– дослідження електро-магнітного випромінювання пов’язаного з сейсмічною активністю Землі;

– дослідження  фізико – геологічних структур та інше.

Запуском на орбіту цього супутника почалося створення в Україні національної космічної системи «Січ». У процесі експлуатації супутника було відпрацьовано програмне забезпечення й технологію вирішення цілого ряду народногосподарських завдань (картування боліт і торфовищ, визначення зон зволоження ґрунтів і полів приводного вітру в центральній частині циклонів, оцінка стану озимих культур в осінньо-весняний період, контроль динаміки весняних паводків, у тому числі екстремального в 1996 р., екологічний контроль техногенних забруднень в Україні і т.д.).

Підсумком виконання Першої космічної програми (1993 – 1997 рр.) було:

  • запуск КА «Січ-1»;
  • підготовка та виконання місії STS-87 космонавтом Леонідом Каденюком;
  • створення міжнародного приватного підприємства «Морський старт»;
  • виготовлення та запуск 32 ракет-носіїв та 13 КА вітчизняного виробництва. 

Cтаном на сьогоднішній день було розроблено, виготовлено і виведено на орбіти 28 КА вітчизняного виробництва. Здійснено 165 запусків ракет-носіїв Українського виробництва та створених за допомогою українських підприємств. Запущено понад 380 космічних апаратів на замовлення 25 країн світу.

Поздоровляємо  всіх працівників ракетно-космічної галузі України з 25-річчям запуску КА «Січ-1». Бажаємо нових успіхів на благо нашої Вітчизни!

Використані джерела: https://www.facebook.com/yuzhnoye/

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: