КБ «Південне» показало, як створює ракетно-космічну техніку з композитів

Новини

Конструкторське бюро «Південне» (м. Дніпро) на своєму YouTube-каналі виклало серію з трьох відео, де показало, як створюються вузли та деталі ракетно-космічної техніки з полімерних композиційних матеріалів.

Зокрема, ролики присвячені відпрацюванню матеріалів та виробництву паливних баків і розміростабільних трубчастих елементів.

Зазначається, що підприємство придбало та запустило 5-координатний намотувальний верстат з робочим діаметром до 1 м і довжиною до 6 м, високоточний 5-осьовий обробний центр, просочувальна машина для виготовлення напівфабрикатів (препрегів) з різних армуючих наповнювачів, 3D-принтер для виготовлення великогабаритних деталей з ПКМ, фарбувально-сушильна камера і прес-камера на 40 атмосфер, також модернізовано випробувальне обладнання для визначення міцності, мобільні координатно-вимірювальні машини та ін.

Створення розміростабільних композитних конструкцій космічного призначення є одним із пріоритетних завдань для підприємств ракетно-космічної галузі, так як конструкції такого типу дозволяють забезпечити виконання високих вимог в частині жорсткості і міцності за мінімально можливої маси.

У КБ «Південне» розміростабільні трубчасті елементи, які використовуються для складання космічних апаратів, тепер виготовляють методом спіральної намотки високоміцного вуглецевого волокна. Ці складові елементи конструкції супутників вже підтвердили свою працездатність в умовах імітації космічного простору в широкому діапазоні температур. Саме ці рішення закладено у конструкції майбутніх КА.

Нагадаємо, що минулого року полімерно-композитному виробництву було присячено ще 2 відео, які також є на офіційному каналі КБ:

Цікаво, що все обладнання КБ «Південне» придбало в рамках комерційних контрактів, без залучення бюджетних коштів, тоді як Загальнодержавна цільова науково-технічна космічна програма вже протягом 3-х років залишається не прийнятою.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: