Наскільки швидкий супутниковий інтернет від SpaceX? Перші результати бета-тесту

Головні теми

Проект глобального супутникового інтернету розвивали і розвивають цілий ряд великих компаній – Amazon, Boeing, OneWeb, Samsung, SpaceX. Але саме останні домоглися в цій області найбільшого успіху. Нещодавно компанія, заснована Маском, запустила бета-тестування проекту Starlink – супутникової системи для забезпечення жителів Землі глобальним доступом до інтернету.

За матеріалами ROOT NATION.

Зараз орбітальне угруповання супутників налічує 600 апаратів, більше 500 штук з яких – експлуатаційні моделі версії 1.0. Програма бета-тестування Starlink поки обмежена північчю США і південними територіями Канади.

Перші результати перевірки швидкості роботи супутникового інтернету від SpaceX вже викладені в Мережу. Швидкість скачування коливалася від 35,5 до 60,2 Мбіт/с, швидкість вивантаження даних – в діапазоні від 4,6 до 17,7 Мбіт/с. Середня затримка за підсумками серії тестів становила близько 30-40 мс, в окремих випадках досягаючи 90 мс.

За словами представників SpaceX, після повноцінного запуску системи Starlink вона буде забезпечувати швидкість скачування даних до 1 Гбiт/с при затримках не більше 35 мс. Вартість доступу до супутникового інтернету ще не озвучується; за оцінками галузевих експертів, для США і Канади вона повинна скласти близько $100 на місяць. Для порівняння: багато користувачів розважального порталу Reddit, на якому виклали дані тестів, платять близько $150 на місяць за тариф зі швидкістю прийому даних 10 Мбіт/с.

Повноцінне розгортання системи Starlink намічено на середину 2020-х. У компанії SpaceX для цього вже є дозвіл на запуск 42 тисяч супутників на навколоземну орбіту.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: