Falcon 9 компанії SpaceX відправила на орбіту ще 57 інтернет-супутників Starlink

Новини

Сьогодні, 7 серпня, важка ракета-носій Falcon 9 стартувала на орбіту з черговою партією із 57 міні-супутників для продовження розгортання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink. Про це повідомили 112.ua з посиланням на компанію Ілона Маска SpaceX.

Запуск було здійснено зі стартового комплексу LC-39A на космодромі на мисі Канаверал (штат Флорида) о 01:12 за часом Східного узбережжя США (о 08:12 за Києвом).

 

Крім супутників Starlink, ракета Falcon 9 повинна була вивести на орбіту два малих космічних апарати дистанційного зондування Землі Global-5 і Global-6 американської компанії BlackSky. Вони призначені для здійснення мультиспектральної зйомки землі в оптичному діапазоні з роздільною здатністю близько одного метра.

Перша багаторазова ступінь ракети-носія SpaceX, яку використовують для запусків вже вп’яте, здійснила керовану посадку на плавучій платформі Of course I Still Love You, яка перебуває в Атлантиці в 634 км від космодрому на мисі Канаверал.

 

Другий ступінь продовжила роботу і в два етапи вивела супутники на заплановану орбіту. Спочатку один за одним в свою подорож вирушили супутники BlackSky Global 7 і 8. Наступними були 57 супутників Starlink.

Крім того, спеціальні рятувальні морські судна Ms. Tree і Ms. Chief в Атлантиці спробували “зловити” в надводні мережі обидві стулки обтічника головної частини ракети, які після відділення спускалися на парашутах. На жаль, здійснити це наразі не вдалося. Повторне використання обтічника може дозволити економити компанії SpaceX до 6 млн дол. при запусках своїх ракет.

Нагадаємо, нинішня версія ракети Falcon 9 Block 5 теоретично може повторно використовуватися до 10 разів з проміжними технічними оглядами і до 100 разів – з частковою заміною деталей першого ступеня.

Запуск став десятим за виведенням на орбіту групи інтернет-супутників Starlink починаючи з травня 2019 року.

Попередню партію із 58 супутників Starlink було запущеню 13 червня. Нинішня орбітальна група SpaceX вже складається з 538 космічних апаратів. Нині компанія SpaceX є найбільшим супутниковим оператором у світі.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальну групу із 12 тис. космічних апаратів цього типу (а далі – з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет у будь-якому куточку планети. SpaceX повідомила, що вже у 2020 році супутники забезпечать інтернет-покриттям всю територію Північної Америки, а до 2021 року буде охоплено майже всю планету. Загальну суму інвестицій, спрямовану на реалізацію проекту, оцінюють у 10 млрд дол.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: