NASA запустила на Марс важку ракету Atlas V з найновішим марсоходом Perseverance

Головні теми

30 липня, о 14:50 за київським часом (11:50 за UTC), з пускового майданчика SLC-41 мису Канаверал на ракеті Atlas V 541 стартувала чергова американська автоматична міжпланетна станція “Марс-2020” з найновішим ровером (марсоходом) Perseverance та гелікоптером Ingenuity.

Про це повідомляє ESPRESO.TV.

Трансляцію пуску можна було спостерігати онлайн на NASA TV.

Якщо все піде за планом, приблизно через півроку 18 лютого 2021 року, відбудеться посадка марсохода на поверхні планети в районі кратера Tзеро – в точці, де є дельта річки, цікава для вчених з точки зору пошуку слідів колишньої життя на Марсі. Мінімальна програма досліджень розрахована на два земних роки, але, швидше за все, вона буде продовжена. Основними науковими цілями марсохода стануть вивчення геології Марса і історії його еволюції, пошуки слідів життя, а також відбір і підготовка зразків грунту для доставки на Землю в майбутньому.

Perseverance

Ровер відправився досліджувати ударний кратер Езеро, де, як вважають в NASA, колись хлюпалося величезне озеро. Там він проведе перші астробіологічні дослідження – буде шукати ознаки нинішнього чи минулого життя, і не тільки це. Мініатюрний вертолітний дрон  призначений для розвідки району посадки і першого тесту польотної технології на іншій планеті.

РАКЕТА. Atlas V – одноразова двоступенева ракета. Спочатку виготовлялася Lockheed Martin, зараз – в Денвері, штат Колорадо, альянсом ULA (Lockheed Martin + Boeing). Довжина – 58,3 м, діаметр – 3,81 м, стартова маса – від 334 до 547 тонн. Здатна виводити на НГО до 18,8 т, на ГПО – майже 9 т. Вартість запуску – від $ 110 до $ 235 млн. Це одна з найнадійніших ракет: невдалих запусків не було.

Це був 7-й запуск Atlas V в конфігурації 541. Перша цифра – діаметр головного обтічника: “5” – 5,4 м. Друга цифра відповідає кількості бічних прискорювачів – від 0 до 5, третя – число двигунів другого ступеня: 1 або 2.

Більше фото: https://www.flickr.com/photos/nasahqphoto/albums/72157715273340622

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: