Дмитро Нікон про ракети-носії легкого класу

Актуальні статті та інтерв'ю

Дмитро Нікон – головний економіст підприємства ПІВДЕНМАШ, менеджер проєкту «Морський старт».

– Чи варто виробляти ракети-носії легкого класу?

– Я веду для себе статистику пусків ракет-носіїв у світі. Виходячи з неї, можу сказати, що до 2017 року на орбіті Землі працювало приблизно 800-900 супутників. Починаючи з 2018 року ця кількість подвоїлася, а то й потроїлася. Такий стрибок стався дуже швидко завдяки Ілону Маску, який почав реалізовувати свій Starlink – проект створення глобальної системи широкосмугового інтернету. Завдяки цьому проекту передбачається забезпечити інтернетом усіх жителів Землі.

Кількість супутників на орбіті стає дедалі більшою. Скоро Ілон Макс запустить ще одну серію супутників. Щоразу він запускає близько 60 космічних апаратів, що належать до категорії малих супутників.

Якщо згадати нашу ракету-носій «Дніпро», вона виводила відразу до 35 супутників. Ракета-носій «Вега», яка зараз готується до пуску з космодрому у Французькій Гвіані, повинна вивести на орбіту 53 супутника.

Так ось, ми можемо констатувати, що кількість пусків практично не збільшується, але кількість виведених супутників значно зросла і зростає з кожним стартом.

Малі супутники, які зараз запускає Ілон Макс, рано чи пізно будуть виходити з ладу. Для того, щоб замінити такий супутник, не потрібно здійснювати пуск «Фалкон 9» або тієї ж «Веги». З цим може впоратися недорогий засіб доставки, який буде цілеспрямовано змінювати той чи інший супутник, який відпрацював свій потенціал. Ось це, я вважаю, і є ніша для ракет-носіїв легкого класу.

– Наскільки ПІВДЕНМАШ готовий до створення такої техніки?

– ПІВДЕНМАШ – підприємство повного циклу. Ми можемо виготовити всі комплектуючі для ракет за винятком електроніки – корпус, двигуни, клапани та інше. А ось розробників «заліза» – багато. До речі, в нашому Аерокосмічному центрі виховання молоді існує гурток, де студенти – випускники фізико-технічного факультету ДНУ розробляють креслення і виготовляють ракети, які можуть злітати на висоту 20 км.

Існує безліч стартапів з Одеси, Харкова та інших міст, які також можуть розробляти ракети. І якщо хтось із них прийде до нас зі своїми замовленнями, ми будемо тільки раді розмістити їх на ПІВДЕНМАШі. Це один із шляхів.

Можна також створити на ПІВДЕНМАШі конструкторський підрозділ, який буде спеціалізуватися на створенні легкої ракети.

У будь-якому випадку спочатку повинна бути ідея, а ринок, я вважаю, для легких ракет є.

Джерело: https://www.facebook.com/yuzhmash/

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: