Мінекономіки підготувало законопроєкт про корпоратизацію Південмашу

Новини

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України підготувало законопроєкт про корпоратизацію державного підприємства «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О.М. Макарова», який найближчим часом планує подати на розгляд до Кабміну, а потім у Верховну Раду.

Про це заступниця міністра Світлана Панаіотіді повідомила, відповідаючи на коментар про те, що погашення заборгованості із зарплати працівникам Південмаш нічого не дасть, треба завод приватизувати.

Ця переписка відбулася вчора на сторінці фейсбук-спільноті «Космічна Україна» під постом народного депутата Дмитра Кисилевського про прийняття Верховною Радою закону про погашення заборгованості із зарплати співробітникам Південмашу.

Нагадаємо, що 14 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла закон про фінансове оздоровлення «Південмашу», який останні роки перебував у кризовому стані. Додаткові надходження з державного бюджету спрямують на погашення заборгованості з виплати заробітної плати, також заводу відтермінували податкові виплати до 2025 року.

«Нашим основним завданням на сьогодні є зберегти потенціал “Південмашу”. Потрібно пам’ятати, що для Дніпра – це тисячі робочих місць для унікальних спеціалістів, а для України – можливість брати участь в міжнародних космічних проєктах та розвиватися як космічна держава. Погашення боргів – перший необхідний крок до відновлення потужностей заводу», – сказав голова Державного космічного агентства Володимир Усов.

«Південмаш» на сьогодні вважається однією з головних баз українського ракетно-космічного комплексу з потужним виробничим потенціалом. З 2014 року обсяг фінансування заводу скоротили в чотири рази, що призвело до кризового стану виробництва та значного скорочення штату працівників. 9 липня завод «Південмаш», Державне космічне агентство та південнокорейський концерн Caris підписали меморандум про виробництво 5000 електробусів та 7800 зарядних станцій на загальну суму у 23 млрд грн.

19 червня 2020 року на своєму сайті Мінекономіки повідомило, що працює над законопроєктами щодо шляхів виведення з кризи вітчизняної космічної галузі, зокрема, погашення заборгованості із заробітної плати працівникам галузі та корпоратизації підприємств. На думку міністерства, такі кроки мають стати запорукою відновлення потенціалу галузі, гарантією платоспроможності підприємств. Все це надасть можливість залучити іноземних інвесторів та додаткове фінансування для розвитку вітчизняної космічної галузі.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: