До річниці першого пуску ракети Р-12

Сторінки історії

22 червня 1957 року на державному полігоні Капустін Яр відбувся перший успішний пуск першої власної розробки КБ «Південне» – рідинної одноступеневої балістичної ракети середньої дальності Р-12 (8К63). Головний конструктор ракети – Михайло Кузьмич Янгель, провідний конструктор – Віктор Васильович Грачов.

На первістку КБ «Південне» було втілено в життя новий напрям у ракетній техніці – застосування висококиплячих компонентів палива й автономної системи керування польотом.

У грудні 1957 року випробування були завершені і 4 березня 1959 року Р-12 була прийнята на озброєння.

У липні 1959 роки за створення ракети Р-12 на прапорі КБ «Південне» з’явився перший орден Леніна. Головному конструктору КБ М.К. Янгелю, його першому заступнику В.С. Буднику і директору заводу Л.В. Смирнову було присвоєно звання Героїв Соціалістичної Праці, а велику групу конструкторів і виробничників відзначили орденами і медалями. Через рік творці Р-12 були відзначені Ленінською премією. Її лауреатами стали М.К. Янгель, В.С. Будник та начальник проектного відділу В.М. Ковтуненко.

Створення нової ракети завершилося тріумфально, і вона стала наймасовішою ракетою середньої дальності в створених в 1959 році Ракетних військах стратегічного призначення. Ракета Р-12 мала дивовижну долю: всього було виготовлено 2300 (!) ракет, ракетні комплекси перебували в експлуатації більше 30 (!) років.

Р-12 використовувалась також як космічна ракета-носій для виведення малих штучних супутників Землі, переважно військового призначення. Усього за період з 1962 по 1977 було здійснено 165 таких пусків.

Джерело: https://www.facebook.com/yuzhnoye

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: