Росатом веде переговори про покупку космодрому «Морський старт»

Новини

Компанія S7 веде переговори про продаж плавучого космодрому «Морський старт» (Sea Launch) дочірній компанії держкорпорації «Росатом». Про це повідомили ТАСС два співрозмовники в бізнес-співтоваристві.

За словами одного з них, S7 планує продати платформу Odissey і командне судно, щоб позбутися від непрофільного активу. «Найбільш вірогідний покупець – одна з дочірніх структур «Росатома», – сказало джерело агентства, додавши, що з покупцем ведуться переговори. Другий співрозмовник підтвердив можливий продаж плавучого космодрому «дочці» «Росатома». Він розповів, що вартість проекту дуже висока, а у приватній авіакомпанії в умовах пандемії «просто немає на це грошей». Він додав, що реалізація проекту значно подорожчає після демонтажу обладнання на платформі і судні американською стороною. Крім того, доведеться «з нуля» створювати берегову інфраструктуру проекту.

Нагадаємо, що у квітні цього року в інтерв’ю газеті «Коммерсант» власник, засновник авіаперевізника S7 Владислав Фільов заявив, що російська програма приватних космічних пусків «Морський старт» зупинена. За його словами, програма «заморожена до кращих часів», а компанії зараз не до вирішення проблем проекту.

«Морський старт» припускав запуски ракет-носіїв з плавучого космодрому в Тихому океані. Проект був запущений міжнародним консорціумом за участю Росії, США і України ще в 1995 році, і встиг здійснити 33 успішних пуски ракети. Однак він виявився збитковим і був викуплений спочатку російської ракетно-космічною корпорацією «Енергія», а в 2016-м у неї — S7 Group за 160 мільйонів доларів.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: