В ХАІ було здійснено тестовий запуск надзвукової аеродинамічної труби

Новини

5 червня, після тривалої перерви, в ХАІ було здійснено пробний запуск надзвукової аеродинамічної труби Т-6. Унікальний агрегат, єдиний в Україні, визнаний національним надбанням, довгий час не було задіяно в науково-дослідній роботі, і, схоже, ситуація кардинально змінюється.

Про це пише пресслужба «Харківського авіаційного інституту».


Рано-вранці прес-група ХАІ відвідала комплекс аеродинамічної труби й була присутньою при її запуску. Ранній час було вибрано з причини високого енергоспоживання установки, яке складає 3 МВт, у той час як, наприклад, увесь університет потребує близько 1 МВт.

Нас зустрів заступник начальника аеродинамічного комплексу Петро Гнездилов, який розповів, що промислове приміщення складається з двох великих сегментів: самої аеродинамічної труби Т-6 і виробничого комплексу повітреприготування. За його словами, серцем цього комплексу є повітряний компресор, який через підвищувальний редуктор приводить у дію потужний електродвигун.

Роботу системи змазування забезпечено троєкратним резервуванням – настільки це складне, дороге й унікальне устаткування.

Висока питома потужність обладнання призводить до надмірного тепловиділення, для зняття якого використовується водяна система охолодження з двократним резервуванням, підземним водяним басейном і зовнішнім охолоджувальним комплексом градирні.
Перед потраплянням у компресор повітря проходить стадію осушки й електростатичної фільтрації. Після стиснення повітря охолоджується в спеціальних радіаторах і поступає в блок газгольдерів, які накачуються до тиску восьми атмосфер.

У процесі продувки протягом кількох хвилин повітря випускається в атмосферу зі швидкістю до 6М. Якщо продувка проводиться на дозвукових режимах, запасу повітря вистачає на 8–10 хвилин.
Підготовка компресорного устаткування до запуску становить близько 30 хвилин, на створення робочого тиску в ресиверах відводиться ще півтори години, і тільки після цього можна починати роботи в Т-6.

За словами начальника комплексу Віктора Кулішова, з різних причин за час простою колектив залишили кілька відповідальних працівників, на зміну яким прийшли молоді фахівці. Система керування є настільки складною, що запускати її повинні щонайменше чотири людини. Саме вони сьогодні й працювали в 47-му корпусі: запуск Т-6 окрім перевірки роботоздатності систем і механізмів було проведено з метою навчання новачків й «відшліфовування» їх дій до автоматизму. Один з них, електромашиніст Роман Тужиков, наприклад, уже власноруч керував усією електроапаратурою.

Під час запуску був присутнім також головний енергетик ХАІ Сергій Лузан, адже настільки значне енергоспоживання, хоч воно і є штатно спланованим у межах енергосистеми університету, слід ретельно контролювати.

* * *

Наостанок проректор з наукової роботи Володимир Павліков зазначив, що відновлення надзвукового аеродинамічного комплексу проводиться за програмою державного інвестиційного фонду, з яким ХАІ співпрацює тривалий час. Буквально вчора, 4 червня, доповідь ректора Миколи Нечипорука з цього питання було одноголосно схвалено на бюджетному комітеті в Верховній Раді України.

Головуючий на нараді міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко підкреслив, що проект безумовно потребує уваги й підтримки на державному рівні.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: