Як українцю потрапити на роботу в SpaceX

Це цікаво

Уродженець Житомира Олексій Пахунов переїхав до США у 2006 році. До того він вже встиг пожити в Румунії та Данії. У США Олексій працював у таких компаніях, як Microsoft (Windows Kernel) та Google (Chrome Remote Desktop). Після цього він перейшов у компанію Ілона Маска SpaceX, де працює зараз програмістом у групі Flight Software. 

Раніше Пахунов писав «софт» (програмне забезпечення) для Falcon 9 і Falcon Heavy, а тепер – для Starship. 

Олексій Пахунов. Фото: Facebook/SpaceOn Ukraine

Українець веде блог, в якому розповідає про програмування, астрономію та космонавтику.

В одному з своїх свіжих дописів Олексій поділився алгоритмом дій, як іноземець може працевлаштуватися до SpaceX.

Далі пряма мова:

“Мені із завидною регулярністю ставлять одне й те ж питання: “Чи наймає SpaceX з-за кордону?” Я вирішив оформити відповідь у вигляді поста, щоб можна було на нього посилатися в майбутньому.

Нижче – моя особиста думка. Будь ласка, не сприймайте її як буквальне керівництво до дії. Коротше, “This is not a legal advice. Talk to your lawyer”.

В силу свого роду діяльності SpaceX потрапляє під дію законів, що обмежують експорт деяких технологій: ITAR і EAR. Під експортом в даному випадку мається на увазі як буквальний перевіз зразків технологій, інформації і т.п., так і передача інформації особам, які не є “U.S. persons”, без перетину кордону. “U.S. person” вважаються громадяни США, постійні жителі (люди з green card), деякі категорії біженців, а також американські компанії і держструктури. Цікаво, що громадяни США, що працюють на іноземну компанію, теж не вважаються “U.S. persons”.

У нашому випадку важливо, що постійні резиденти входять в категорію “U.S. persons” незалежно від наявності інших громадянств. Люди з робочою візою (H-1B, L-1, і т.д.) вважаються іноземцями з усіма витікаючими.

Для того, щоб найняти іноземця, потрібно виконати дві формальності:

1. Оформити працівнику робочу візу.

2. Оформити дозвіл від State Department, що дозволяє працівнику мати справу з конкретним списком технологій, захищених ITAR.

Попит на робочі візи вже багато років перевищує виділену річну квоту. Тому кожного квітня проводиться лотерея, яка визначать, хто отримає візу в наступному фінансовому році. Тобто лотерея в квітні 2020 року визначає, хто зможе в’їхати в країну починаючи з 1 жовтня 2020 року. Імовірність виграти лотерею в цьому році близько 30%. У випускників американських вишів з дипломом магістра – трохи вище, у всіх інших – трохи нижче. Крім H-1B є й інші візи, що дозволяють роботу (L-1, різні категорії O та інші).

Разом, оформлення робочої візи компанією іноземному працівникові означає більш півроку очікування і менше третини ймовірності успіху. Додатково, потрібна окрема ліцензія від Держдепартаменту. Я не знаю точно, які вимоги потрібно задовольнити для отримання цієї ліцензії. З чуток цей процес займає кілька місяців, чому я схильний вірити. Оформлення імміграційних паперів зазвичай займає багато часу.

Додатково нагадаю, що окремі російські громадяни, певні компанії, і деякі сектори економіки знаходяться під санкціями за віджимання Криму. Не беруся судити, чи впливає цей факт на видачу ITAR ліцензії “пересічному громадянину”, але напевно може.

Є й інший варіант. Компанія може спонсорувати вид на проживання майбутнього працівника. Для цього, до речі, працівникові зовсім не потрібно знаходиться в США або працювати на компанію – це популярна омана. Після отримання посвідки на проживання, працівник потрапляє в категорію “U.S. person” і може спокійно працювати.

Термін оформлення зеленої карти річ малопередбачувана, але навіть в легких випадках (одруження) оформлення документів займає мінімум рік. Наприклад, на даний момент категорія EB2 (потрібен диплом магістра) вважається “current”. Це означає, що роботодавець може подавати петицію I-140 прямо зараз. А ось з претендентів на EB3 (більшість програмістів) можуть подавати тільки ті, хто забронював чергу три роки тому (01JAN17).

Найбільш надійний варіант потрапити на роботу в SpaceX з-за кордону виглядає так:

1. Майбутній кандидат отримує посвідку на проживання в США будь-яким законним способом. Одружитися швидше за все. Оформити посвідку на проживання через круту компанію найзручніше. “Хоч тушкою, хоч опудалом” – теж можна.

2. Як тільки вид на проживання отриманий, кандидат влаштовується на роботу, як в будь-яку іншу американську компанію.

Пройти цей квест довго і складно, але можливо. Що підтверджується тим, скільки різних акцентів можна почути в офісі на 1 Rocket Road”.

І наостанок щодо професійного розвитку, актуальні вакансії можна переглянути на сайті Jooble.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: