Через три роки: перший національний супутник на орбіті

Головні теми

Польська державна компанія “Exatel”, що працює у сфері телекомунікацій і кібербезпеки, має намір запустити на орбіту перший офіційний польський супутник. Про це повідомляє PAP.

«Приблизно через три роки ми плануємо запустити в космос супутник, розроблений нами за участю інших польських компаній», – заявив заступник глави компанії “Exatel” Рафал МАГРИСЬ, додавши, що цілі проекту виходять за рамки комерційного поля і лежать швидше в області розвитку польського космічного сектора.

Пан Магрись вважає, що саме зараз час для запуску подібного проекту, оскільки ринок розвивається динамічно, технології стають значно дешевшими і доступнішими. «Відбувається свого роду революція, і це можна порівняти з поширенням ПК. Тим часом, у Польщі, на відміну від багатьох інших країн, все ще немає власного супутника – в той час як на ринку працює кілька десятків підприємств. Однак ці підприємства виступають в ролі субпідрядників міжнародних компаній», – заявив заступник керівника “Exatel”.

Проектування систем супутникового зв’язку є одним з видів діяльності компанії “Exatel” – поряд з розвитком оптико-волоконних мереж. Магрись уточнив, що супутник є «резервною системою зв’язку, яка не замінить собою оптико-волоконні мережі. Супутник забезпечить можливістю безпечного зв’язку, зокрема, польські дипломатичні представництва за кордоном і оборонні відомства».

Сама по собі присутність на орбіті державного супутника вже дасть певний імпульс розвитку польським підприємствам, що працюють в космічному секторі. «Ми хочемо спертися на польські приватні компанії та організації, такі як Дослідницька мережа Лукашевича, які і допоможуть нам створити мережу компаній, які співпрацюють з нами. У нас немає амбіцій розробляти все виключно власними силами. Ми будемо працювати над системами зв’язку і шифрування. А ось розробку двигунів і сонячних батарей ми доручимо нашим партнерам. Ми реалісти. На початковому етапі ми не прагнемо створити супердорогий супутник зв’язку. Будемо дотримуватися парадигми малих кроків. Почати плануємо зі створення невеликих супутників, які можуть легко вироблятися із застосуванням технології 3D-друку. Напрацювання досвіду і зростання доходів компанії дозволить створювати апарати більшого розміру. Наші попередні розрахунки вказують на те, що все це в кінцевому підсумку принесе комерційний зиск».

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: