Національному аерокосмічному університету імені М.Є. Жуковського «ХАІ» – 90 років!

Новини

Один з передових українських закладів вищої освіти, що здійснює комплексну підготовку фахівців з авіаційного та ракетно-космічного напрямів, Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», відзначає свій поважний ювілей – йому виповнилося 90 років.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook Конструкторське бюро «Південне».

Цінуючи величезний внесок в розвиток авіаційної і ракетно-космічної техніки, а також світові досягнення навчального закладу і його випускників, Верховна Рада прийняла рішення про урочисте святкування 90-річчя ХАІ на державному рівні. Та карантин і тут вніс свої корективи, обмеживши проведення масових заходів. Тож це свято стане відліком нової історії університету: День ХАІ уперше проходитиме в онлайн-форматі. Поза межами кордонів і на єдиній хвилі професорсько-викладацького складу вишу, студентів і випускників, а також друзів та партнерів.

Впродовж багатьох років Конструкторське бюро «Південне» є головним стратегічним партнером ХАІ. На підприємстві проходять виробничу і переддипломну практику студенти, викладачі підвищують свою кваліфікацію, спільно з фахівцями КБ формуються навчальні програми, готуються підручники і навчальні посібники за спеціальностями ракетно-космічного профілю.

За багаторічну співпрацю з КБ «Південне», плідну системну роботу з підготовки фахівців, участь в спільних науково-дослідних роботах та з нагоди 90-ї річниці заснування університету Генеральний директор ДП «КБ «Південне», академік НАН України О.В. Дегтярев нагородив колектив ХАІ відзнакою «За створення ракетно-космічної техніки».

Окремо почесні нагороди КБ «Південне» також отримали:
– ректор Микола Васильович Нечипорук та декан факультету ракетно-космічної техніки Сергій Вікторович Губін – відзнака «За особистий внесок в спільні космічні дослідження»;
– 12 співробітників – медаль «За заслуги».

У вітальному адресі, який О.В. Дегтярев надіслав університету, зокрема, говориться:

«Технічний прогрес неможливий без освоєння високих технологій. Водночас, освоєння високих технологій в аерокосмічній промисловості в Україні неможливо у відриві від таких наукових центрів, яким є НАКУ «ХАІ».

Взаємодія ДП «КБ «Південне» і НАКУ «ХАІ» являє собою вдалий приклад реалізації на практиці ідеї інтеграції науки, промисловості й освіти. Форми нашого співробітництва невпинно удосконалюються.

Створений майже сто років тому університет, маючи унікальну наукову школу, обдарованих викладачів, став престижним навчально-науковим центром країни, справжньою кузнею висококваліфікованих фахівців, які, одержавши чудову освіту, свою кропітку працю й талант вкладають в усі сфери розвитку нашого суспільства, що можуть привести нас до вершин людської цивілізації.

Тисячі випускників ХАІ сьогодні успішно працюють на багатьох підприємствах України та світу, беруть активну участь у реалізації великих міжнародних проектів, у реалізації найсміливіших науково-технічних ідей.

Наша багаторічна творча співдружність багато в чому сприяла створенню і становленню дніпропетровської наукової школи ракетобудування.

Творчий колектив ДП «КБ «Південне» вітає поповнення своїх рядів випускниками ХАІ. Ракетна техніка й авіація були, є і будуть досить привабливими для молодих талантів. Відмітні риси випускників ХАІ – уміння цінувати свій час і час колег по роботі, високий професіоналізм і усвідомлення того, що в ракетній техніці не буває другорядних елементів.

Багатоплановість і висока якість підготовки інженерів у ХАІ підтверджує той факт, що у найрізноманітніших відділах структури ДП «КБ «Південне» вони довели свою професійну спроможність і заслужили повагу колег по роботі.

Під керівництвом видатних конструкторів М.К. Янгеля, В.Ф. Уткіна і С.М. Конюхова, в одному ряду з досвідченими професіоналами, молодь ДП «КБ «Південне» зробила свій внесок у створення надійного щита батьківщини. Цим були створені необхідні передумови для припинення «холодної війни» і переходу до успішного міжнародного співробітництва.

ДП «КБ «Південне» і ХАІ протягом багатьох десятиліть плідно співпрацювали у сфері наукових досліджень з актуальних проблем створення й удосконалювання ракетно-космічних систем, наша творча дружба стала доброю традицією.

Шановні професори і викладачі ХАІ, ми дякуємо вам за навчання та виховання гідної зміни, що вливається в наш колектив. Ми твердо упевнені у тому, що наш міцний науково-технічний союз, скріплений багатим виробничим досвідом, спільністю ідей, завдань та дій і надалі забезпечить надійність й ефективність наших загальних досягнень.

Від усієї душі бажаємо вам, вашим рідним і близьким міцного здоров’я, добра, щастя, невичерпної енергії і творчих успіхів.

Процвітання вам, шановні колеги, і вашому університету!

Шановні студенти і молоді фахівці, ми чекаємо вас. У нашому колективі ви знайдете реальну можливість здійснити ваші мрії, виявити свої здібності, застосувати глибокі знання, придбані в аlma mater».

Колектив Центру “Спейс-Інформ” приєднується до вітань та бажає Національному аерокосмічному університету ім. М.Є. Жуковського «ХАІ» процвітання та нових звершень!

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: