Вчені припустили існування грязьових вулканів на Марсі

Це цікаво

Вчені з Академії наук Чехії і Ланкастерського університету провели експеримент, який показав, що сліди на Марсі, які вважалися потоками лави, насправді можуть бути результатом грязьового вулканізму. Як повідомляє “Дзеркало тижня” з посиланням на “Популярная механика”, на Землі такий вулканізм є доволі поширеним явищем.

На думку вчених вода, яка просочилася в грунт планети могла змішатися з пилом і утворити грязьові маси, які потім з якихось причин знову вирвалися на поверхню. Щоб перевірити свою гіпотезу, дослідники провели ряд експериментів з грязьовими масами у вакуумній камері і при низькій температурі.

Виявилося, що при умовах, схожих з марсіанськими, водно-пилова суміш буде поводити себе так само, як лава, що вивергається на Землі. При низькому тиску і температурі мінус 20 °C верхній шар текучих грязьових мас замерзає, утворюючи жорстку кірку, яка потім проривається нижніми рідкими прошарками. В результаті виникають відгалуження від основного потоку, які, в свою чергу, знову зверху замерзають, знову прориваються і так далі.

Вчені стверджують, що грязьовий вулканізм може пояснити морфологію потоків на поверхні Марса. Вони також вважають, що висновки їхнього дослідження можна використовувати не тільки стосовно до Червоної планеті. Наприклад, наявність мулистого, частково замерзлого океану передбачається під поверхнею Церери, ймовірно, на карликовій планеті теж можливий грязьовий вулканізм.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: