“Хаббл” зробив знімок “космічних блискіток”

Це цікаво

Астрономи за допомогою телескопа “Хаббл” одержали знімок галактики KK 246, також відомої як ESO 461-036. Об’єкт не схожий на еліптичні або спіральні галактики і на перший погляд може здатися, що це хмара блискіток, розсипаних по чорному оксамитовому фону, повідомляє “Дзеркало тижня” з посиланням на сайт обсерваторії.

Таке враження складається тому, що KK 246 – карликова неправильна галактика. Вона розташовується в Місцевій порожнечі – великому регіоні порожнього простору, який знаходиться недалеко від Чумацького Шляху. KK 246 – єдина галактика, яка знаходиться в цьому регіоні. Існують ще 15 інших галактик, про існування яких вчені знають за непрямими ознаками.

Незважаючи на те, що зображення здається заповненим галактиками, насправді вони є частинами інших галактичних кластерів або груп. У порожнечах, схожих на цю, існують схожі на нитки структури, а галактик дуже мало або немає взагалі.

Місцева порожнеча займає не менше 150 мільйонів світлових років у поперечнику. Для порівняння, Чумацький Шлях займає 150 тисяч світлових років.

Телескоп “Хаббл” був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання “Діскавері” і з тих пір передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об’єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, “це робить його одним з найбільш ефективних наукових інструментів в історії”.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: