Володимир Усов відзвітував за перші 100 днів роботи на посаді голови Державного космічного агентства

Новини

Сьогодні на сайті ДКА було опубліковано звіт голови Державного космічного агентства України Володимира Усова за перші 100 днів роботи.

Хочу взяти собі за правило робити публічний звіт на кожному серйозному етапі роботи в Державному космічному агентстві України. Сьогодні проходжу перший рубіж у сто днів, які стали для мене, перш за все, аудитом космічних підприємств, оцінкою стану галузі та формуванням концепції майбутньої Національної космічної програми.

НОВА КОМАНДА АГЕНТСТВА ТА ВНУТРІШНЯ РОБОТА

В команді агентства є досвідчені спеціалісти, які працювали в галузі і до цього, та нові люди з компетенціями в менеджменті, HR, аудиті, трансформаціях та комунікаціях. З одного боку, команда зберігає українські космічні доробки та експертизи, а з іншого – готова впроваджувати нові та сучасні підходи. До речі, ми запустили Space LIFT для пошуку нових спеціалістів в команду агентства та суміжні космічні проєкти. Наші вакансії можна знайти тут.

Ми почали діджиталізацію агентства, впроваджуємо електронний документообіг та електронну систему внутрішніх закупівель для підприємств – це базовий «стартовий пакет» для прозорої роботи будь-якої державної установи. 

АУДИТ 

Ми провели первісний аудит гучних проєктів «Морський старт», «Либідь» та «Алькантра», – стає зрозумілим, як держава втратила на них близько $1,5 млрд. Зараз ми займаємось мінімізацією цих втрат. Також ми проінветаризували активи на $250 млн, які починаємо повертати державі, та ініціювали розслідування з незаконного відчуження майна підприємств космічної галузі. 

ЗАВОД «ПІВДЕНМАШ»

Команда агентства розробила пакет з п’яти законопроєктів, направлених на фінансове оздоровлення заводу «Південмаш» на ₴2,3 млрд, яке дозволить покрити борги по заробітній платі, відтермінувати виплати заборгованості перед державою та відмінити штрафні санкції, накладені на підприємство. Все це створить гарні умови для реформування стратегічно важливого та унікального заводу. 

РЕФОРМУВАННЯ ГАЛУЗІ

Розробили нову концепцію розвитку української космічної індустрії з основними напрямками та принципами роботи, на основі яких ми формуємо дуже важливий документ – Національну космічну програму. 

Одне з головних завдань нової команди – це корпоратизація державних підприємств, яка допоможе перетворити їх з повільних радянських динозаврів на конкурентоздатні та ефективні державні компанії. Концепція корпоратизації галузі тут

Космічну індустрію України врятує не ситуативне латання дірок, а системні та масштабні зміни, після впровадження яких ми маємо всі шанси створити Національного чемпіона – індустріального лідера, що поєднає в собі ефективні бізнеси у вертикально-інтегрованій національній космічній компанії. 

КОСМІЧНИЙ КОДЕКС

Незважаючи на те, що Верховна Рада прийняла закон, який дозволяє відкривати приватні космічні компанії, чинне українське космічне законодавство все ще не відповідає сучасним викликам. Воно було скопійовано з Федерального Закону РФ від 1993 року, а той, у свою чергу, увібрав радянські напрацювання 1991 року. 

Ми підготували першочерговий пакет законопроєктів, який дозволить нам корпоратизувати державні підприємства, відкриє можливості для підприємницької діяльності для супутникової навігації, чітко розмежує права та обов’язки між органами державної влади у сфері космічної діяльності, стандартизує використання дистанційного зондування Землі для державного сектору. 

ІНІЦІАТИВИ

Я вбачаю важливим раціонально ставитись до активів та напрацювань, які зараз є в розпорядженні агентства. По-перше, мова йде про інтелектуальну власність. Зараз ми маємо тисячі розробок та патентів, які ніхто ніколи навіть не намагався інвентаризувати та капіталізувати. Це цінні доробки, створені нашими вченими та інженерами, про які ми просто забули. 7 травня космічне агентство підписало меморандум про співробітництво з Укрпатентом, наш наступний крок – участь у програмі TISC (Technology and Innovation Support Center), що дозволить у стислий термін створити Центр трансферу технологій та підготувати власних фахівців у сфері інтелектуальної власності. Ми проведемо повний облік усіх розробок та патентів космічної індустрії України та зведемо все на єдиній онлайн-платформі Space Gate IP-Platform, де можна буде законним чином придбати патент або інвестувати гроші в технологію, яка знаходиться на початковому етапі розробки. Це прозорий інструмент, який допоможе захистити та монетизувати наукові розробки українських вчених. 

По-друге, в сфері управління агентства є Національний центр управління та випробувань космічних засобів. Це потужна команда фахівців з аналітики супутникових даних. Вони роками збирають та аналізують супутникові знімки, допомагаючи ДСНС локалізувати пожежі, прогнозувати сходження снігу, повеней, фіксувати землетруси. Майже все, що ми знаємо про довкілля та погоду, – це результати роботи цього центру. Фахівці НЦУВКЗ аналізують стан наших кордонів, що вкрай необхідно для держави, яка знаходиться в стані війні. У 2020 році центр буде допомагати поліції викривати злочини проти довкілля, фіксувати контрабанду та місця, де вирощують наркотики. Але все це – про державні служби, в той час як українська аналітика супутникових даних може бути конкурентноздатною на глобальному ринку та заробляти гроші для держави. Для цього центру ми розробляємо окрему ініціативу – онлайн-платформу OKO, гнучкий та сучасний інструмент, який допоможе монетизувати українську аналітику та створити на неї попит у всьому світі. 

Окрім того, що моя стратегія полягає в максимальному збереженні та актуалізації всіх активів агентства, мені ще й дуже важливо відкривати космічну індустрію України для нових спеціалістів, стартапів, розробок та стимулювати появу приватних космічних компаній. Для цього ми відкрили Yangel startup accelerator. Програма відкрита для команд, які планують працювати над своїм продуктом в Україні та у всьому світі. Ми маємо на меті підтримувати ідеї та молоді команди, з яких можуть вирости великі українські бізнеси. Щоб потрапити у відбір, потрібно мати презентацію продукту у вигляді слайдів або відео та успішно пройти інтерв’ю з координаторами. Всі деталі проєкту можна подивитись тут


Володимр Усов також запропонував усім підписуватись на Youtube-канал Державного космічного агентства, щоб слідкувати за нашим прогресом та ставати частиною українського космічного ком’юніті. 

Трансформація підприємств галузі — створення Національного чемпіона.

Нагадаємо, що нового очільника колективу Державного космічного агентства 5 лютого 2020 року представила заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлана Панаіотіді.

Володимира Усова було призначено головою Державного космічного агентства Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 60-р.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: