Володимир Єльченко: Майбутнє «Антонов» дуже сильно залежить від співпраці з Boeing

Актуальні статті та інтерв'ю

Майбутнє концерну «Антонов» дуже сильно залежить від співпраці з США, і саме з компанією Boeing.

Про це повідомив в ексклюзивному інтерв’ю газеті «День» Посол України в США Володимир Єльченко:

— А як щодо задіяння американських інвестицій у нашу авіаційну промисловість, зважаючи на те що «Антонов» володіє розробкою унікального військово-транспортного літака Ан-70, який не має аналогів у світі?

— Дійсно, перспективи щодо цього існують. Ми нещодавно передали до компанії Boeing проєктні пропозиції щодо літаків «Антонов». Американська компанія може бути зацікавлена якщо не в спільному виробництві, то принаймні в частковій участі чи то на території США, чи то в інвестиціях у нашу авіаційну галузь. Я думаю, що майбутнє концерну «Антонова» сильно залежить від співробітництва зі США і саме з компанією Boeing.

Сьогодні стають затребуваними комерційні великовантажні літаки, то, можливо, Boeing задумається над тим, щоб додати до своєї лінійки ще й виробництво вантажних карго літаків. А тут «Антонов», безперечно, може багато чого запропонувати. Я сподіваюсь, що ми вийдемо і на конкретні домовленості, причому не просто перспективу, а на підписання документів і, можливо, навіть на створення спільного підприємства між «Антонов» і Boeing. Дуже хотілось б, щоб це було реалізовано.

— А як розвивається співпраця в космічній галузі між нашими країнами?

— Так, космічна галузь також важливий напрям співпраці. Ще до введення карантину ми встигли побувати на запуску ракети «Антарес». Ця ракета доставляє вантажі на Міжнародну космічну станцію  і є дуже важливою для США. І перша ступінь ракети виготовляється на «Південмаші» в Дніпрі.

Наступний пуск аналогічної ракети запланований на серпень-вересень цього року і для його підготовки необхідно було привезти з десяток українських експертів та конструкторів з Дніпра з «Південмашу». Вже після введення карантину наші партнери — американська компанія Northrop Grumman Corporation, направляла в Україну спеціальний чартерний літак за нашими українськими фахівцями, щоб тільки не зірвати запуск, адже вони відіграють у ньому одну з провідних ролей. До речі, ми дуже вдячні керівництву Northrop Grumman Corporation, що дозволили на шляху до Києва цим рейсом евакуювати 15 українських громадян, які застрягли через карантин тут у США і найбільше потребували допомоги.

Так що такий вийшов місточок між протидією пандемії і співробітництвом у космічній сфері. По прибуттю в США наші фахівці пройшли також двотижневий карантин, який, як і в Україні, є обов’язковий для всіх, хто прибуває із-за кордону.

І тепер вони працюють на базі НАСА і готують до пуску наступну ракету.

Уточнення “Спейс-Інформ”: Уряд ліквідував державний авіабудівний концерн «Антонов» через передачу його підприємств до складу «Укроборонпрому» своєю постановою № 546 від 19 липня 2017 року.

До США на підготовку до запуску ракети «Антарес» 10 квітня полетіли не фахівці Південмашу, а КБ “Південне”.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: