Віце-командувач космічних сил США: Китаю не можна дозволити купувати космічні компанії США, що збанкротували

Головні теми

ВАШІНГТОН – Якщо б китайський уряд зробив крок на придбання активів космічної інтернет-компанії OneWeb, що збанкротувала, чи змогли б американські космічні сили зробити щось для того, щоб зупинити це?


Це питання було поставлено генерал-лейтенанту Девіду Томпсону, віце-командувачу Космічних сил США та генерал-лейтенанту у відставці Девідом Дептулою, декану Інституту аерокосмічних досліджень Асоціації ВПС Мітчелла, під час онлайн-інтерв’ю 12 травня 2020 року, пише Spacenews.

Томпсон не коментував жодних конкретних дій, які Міністерство оборони США може вжити щодо OneWeb. Він зауважив, що Міністерство оборони США працює з Білим домом і планує співпрацювати з Конгресом, «не зосереджуючись лише на OneWeb, а на всіх комерційних космічних компаніях, які стикаються з банкрутством. Ми хочемо побачити, що ми можемо зробити для забезпечення можливостей, необхідних для національної безпеки, та забезпечення того, щоб наші супротивники не мали змоги отримати ці можливості».

Дептула зазначив, що американські військові розраховували на OneWeb, яка мала забезпечити широкосмуговий супутниковий зв’язок в Арктиці, районі світу, де Китай планує посилити свій вплив. Перш ніж вийти з бізнесу, OneWeb вивів на орбіту 74 високошвидкісних широкосмугових супутників.

Коли венчурний капітал відмовився від космічного сектору під час пандемії, Пентагон висловив занепокоєння, що Китай може перейти до придбання проблемних компаній, які мають технології, що стосуються національної безпеки.

Томпсон згадав про роботу Ради з питань космічних придбань – нової організації, створеної Конгресом США, до складу якої входять вище керівництво Міністерства оборони, Військово-повітряних сил, космічні сили США та розвідники. В останні тижні Рада провела екстрені засідання, щоб обговорити варіанти допомоги комерційній космічній галузі та захисту можливостей національної безпеки. За даними британської газети The Telegraph (https://www.telegraph.co.uk/technology/2020/05/09/fears-chinese-satellite-raid-stricken-oneweb-appeals-rescue/) , дві фірми, що мають зв’язок з китайським урядом, запропонували придбати частину активів OneWeb.

У статті також повідомляється, що OneWeb звернувся до Міністерства оборони США з метою отримання можливого пакету підтримки для допомоги у стримані китайців.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: