Підсумковий відеосюжет про завершення чергового етапу випробувань новітніх українських ракетних комплексів

Новини

В Одеській області пройшов черговий етап випробувань ракетних комплексів «Вільха М» та «Нептун», а також реактивних снарядів системи залпового вогню «Тайфун-1». Вже зовсім скоро, переконані фахівці, ракетна зброя може стати основним інструментом стримування російської агресії.

Про це повідомляється на сторінці Генерального штабу ЗСУ у Facebook.

Україна продовжує створювати та модернізовувати засоби стримування російського ворога від агресії в бік нашої країни, адже переговори та дипломатія, як показує практика — не надто допомагають у припиненні війни на Сході та повернення окупованих Росією територій. Ракетна зброя, яка може завдавати нищівного удару, сьогодні надзвичайно важлива для України.

Колись, за часів Радянського Союзу, саме на території Української Радянської соціалістичної республіки виробляли ракетне озброєння, яке славилося на весь світ. З часом це виробництво занепадало через постійне недофінансування та недалекоглядність керівництва держави.

Відродження ракетної галузі України розпочалося після анексії РФ Криму у 2014 році, а прискорили процес випробувань зухвала агресія кораблів РФ в Азовському морі в 2018 році.

У порівнянні із звичайним реактивним снарядом для «Граду», «Тайфун-1» має збільшену удвічі дальність стрільби: 40 км проти 20. Водночас осколково-фугасна бойова частина залишилась без змін — 18,4 кг.

Різницю між якістю та технічними характеристиками радянського озброєння та новітніх українських розробок важко не помітити на прикладі ракетного комплексу «Вільха — М», випробування якого також проводили на полігоні. Це проект створення високоточних 300 мм реактивних боєприпасів з дальністю близько 120 км, які виробляються підприємствами оборонно-промислового комплексу України за замкненим циклом.

На випробуванні ракета успішно вразила ціль на такій відстані із мінімальним відхиленням від цілі. Ракетні комплекси радянського періоду мали значно гірші показники.

Для того, аби протидіяти російській агресії в акваторії Чорного та Азовського морів, розроблено РК-360 МЦ «Нептун». Це комплекс крилатих ракет наземного базування з протикорабельною ракетою, призначений для ураження бойових кораблів класів крейсер, есмінець, фрегат, корвет, десантних, танкодесантних кораблів та транспортів, які діють як самостійно так і в складі корабельних груп і десантних загонів, та берегових радіо-контрасних цілей, у простих і складних метеорологічних умовах у будь-який час доби і року, при активній вогневій та радіоелектронній протидії противника.

Льотні випробування проводились зі створенням реальних радіоперешкод для головки самонаведення ракети та із залученням кораблів і авіації Збройних Сил України.

Тепер, завдяки удосконаленню ракетного комплексу стає можливим обійти зони протиповітряної оборони противника і знищити ціль в тилу ворога несподіваним ударом. Р-360 може летіти в лічених метрах над поверхнею. Це значно зменшує час для виявлення цілі, її ідентифікації і перехоплення. Завданням «Нептуна» було вразити баржу завтовшки 38 метрів та завширшки 11 метрів, яка знаходилася на відстані більше 100 км від берега. Пройшовши запрограмований складний маршрут по контрольних точках та вийшовши у район розміщення цілі ракета Р- 360 захопила визначену ціль, розрахувала оптимальну точку та успішно в неї влучила, щоправда без підриву, адже перевірки бойової частини ракети на цих випробуваннях не передбачалося.

Один з найближчих очікуваних результатів — це прийняття нового проти корабельного комплексу «Нептун» на озброєння і постачання до ВМС ЗС України.

Потужності однієї крилатої ракети достатньо для знешкодження корабля тоннажністю 5 тисяч тонн.

Та «Нептун», насамперед охоронятиме морський кордон України. Всі три протестовані на полігоні зразки нового озброєння: реактивні снаряди залпового вогню «Тайфун», ракетні комплекси «Вільха — М» та «Нептун», повністю виготовлені в Україні та без залучення іноземних фахівців чи закупки комплектуючих за кордоном.

Таким чином, Україна в майбутньому зможе не тільки забезпечити власне військо якісним озброєнням, а і на світовому рівні заявити про себе, як про лідера у сфері ракетного озброєння.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: