Названо причину формування гір на Місяці

Це цікаво

Міжнародна група вчених, ймовірно, змогла розкрити таємницю появи гір на Місяці. Висота деяких з них досягає декількох кілометрів, але досі вчені не знають, що стало причиною їхньої появи – на супутнику Місяця немає вулканічної активності, повідомляє “Дзеркало тижня” з посиланням на “Популярная механика”.

У ході дослідження вчені заново вивчили зразки місячних каменів, які були доставлені на Землю в 1972 році “Аполлоном-17”. Дослідники знайшли в них сліди кубічних кристалічних структур цирконію, які утворюються при температурах вище 2300 градусів Цельсія.

У ході аналізу кристалічних структур з’ясувалося, що вони утворилися приблизно 4,3 мільярда років тому, а високотемпературна фаза, що передувала їхній появі, стала, по всій видимості, результатом потужного зовнішнього удару. Дослідники вважають, що це був удар гігантського метеорита, що утворив воронку в кілька сотень кілометрів діаметром і викликав змішання зовнішніх і внутрішніх шарів супутника.

Вчені стверджують, що отримані ними результати змушують по-новому поглянути на доставлені “Аполлоном-17” зразки та всю геологію Місяця. “Ці неймовірно сильні метеоритні удари не тільки руйнували кору Місяця, але, по суті, допомогли сформувати її”, — заявив провідний автор дослідження Джеймс Дарлінг.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: