До 70-річчя від дня народження Ольги Андріївни Копил

Сторінки історії

8 травня 2020 р. виповнюється 70 років з дня народження Ольги Андріївни Копил, директора Музею космонавтики ім. С.П. Корольова (1987-2011 рр.), заслуженого працівника культури, кандидата історичних наук, кавалера ордена Княгині Ольги ІІІ ступеня.

Майже чверть століття Ольга Андріївна очолювала Музей. Їй довелося опинитися на зломі традиційної парадигми музею за ідеологічними стандартами та знайти новий шлях його розвитку як відкритого комунікаційного простору.

Системне мислення, сміливі рішення, наполегливість у досягненні цілей поєднувалися з надзвичайною м’якістю та щирістю натури цієї надзвичайної жінки. Залишаючись в душі відчайдушним романтиком, Ольга Андріївна зуміла впоратися з усіма перешкодами, які стояли на шляху створення музею нового типу з світоглядною концепцією добра, краси та філософії «Спільної Справи». В ній уживалися талант науковця та душа мрійниці, що захоплено сприймає творчі експерименти та підтримує культурний діалог. Їй належить перше дисертаційне дослідження з історії відомого сьогодні в усьому світі, а тоді – суворо засекреченого КБ «Південне», і завдяки їй в музеї стали традиційними і здобули свій неповторний імідж музичні та філософські вечори.

Музей став для Ольги Андріївни не лише улюбленою роботою, місцем, де реалізовувалися ідеї, плани і мрії, але й Всесвітом, де її душа жила і сповнювалася гармонією та відчуттям єдності мікро та макрокосмосу.

Ольга Андріївна мріяла про національний музей космонавтики і могла залучити до втілення цієї ідеї як досвідчених конструкторів та вчених, так і талановитих митців, художників та музикантів. Так утворювалося і зростало товариство друзів музею, серед яких є видатні вчені і відомі конструктори, освітяни, діячі культури і мистецтв, колеги-музейники з багатьох країн світу, представники самих різноманітних професій. Сьогодні – це наше найцінніше надбання, джерело нашої підтримки.

Про щирий доброзичливий характер Ольги Андріївни ходили легенди. Вона знаходила в своїй широкій душі любов до кожної людини і не вміла ненавидіти. Такою ми пам’ятаємо Ольгу Андріївну Копил.

Ми згадуємо її кожного разу, дивлячись у зоряне небо…

Директор Музею космонавтики ім. С.П. Корольова
Дячук І.Д.

Зірка, що не згасає…

Це може здаватись патетикою. Але все ж таки існують люди, подібні до зірок. Вони немов приходять на Землю для того, щоб освітити життя. Життя таких людей не завершується їх земним буттям. Світло, що випромінює прекрасна душа, не знає перешкод і відстаней. Такою особистістю, безсумнівно, була директор нашого музею – Ольга Андріївна Копил, яка безкінечно любила людей, життя, мистецтво. 2011 року завершилось її земне життя. Але ніколи не завершаться наші спогади і любов до неї.

З 1975 року Ольга Андріївна працювала в музеї — спочатку в Обласному краєзнавчому, а потім — в Меморіальному будинку-музеї С.П. Корольова. З 1987 року і до 2011 вона була директором нашого музею. В 1997 році Ольга Андріївна закінчила аспірантуру Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва НАН України, в 1998 захистила дисертацію з історії ракетобудування в Україні. В цьому ж році їй було присвоєно почесне звання заслуженого працівника культури України.

Талановитий керівник, науковець, Ольга Андріївна захоплювала і своєю жіночністю. 8 травня їй виповнилося б 70.

Вишневецька І.О.,
Зав. відділом культурно-просвітницької роботи
Музею космонавтики ім. С.П. Корольова

Щорічно у музеї проходять літературно-музичні вечори, присвячені пам’яті Ольги Андріївни Копил. У цей день в музей приходять люди, яким доля подарувала знайомство, спілкування і дружбу з нею.
Можливість знову згадати про її світлі справи і прекрасну душу дарує присутнім режисер та ведуча програми, талановитий музикант і педагог, Елеонора Борисівна Дишнієва-Набедрик.

І сьогодні, незважаючи на обставини, ми не просто пам’ятаємо нашу Ольгу Андріївну. Вона з нами, в наших серцях.

Вишневецька І.О.,
Зав. відділом культурно-просвітницької роботи
Музею космонавтики ім. С.П. Корольова

Джерело: https://www.facebook.com/cosmosmuseum/

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: