Річниця першого пуску за програмою «Наземний старт»

Сторінки історії

28 квітня 2008 року, о 08:00 за київським часом, з космодрому Байконур (Казахстан) відбувся перший комерційний пуск модернізованої ракети-носія «Зеніт» за міжнародною програмою «Наземний старт».

Про це сьогодні нагадало на своїй сторінці у Facebook КБ «Південне».

РН «Зеніт-3SLБ» вивела на геостаціонарну орбіту багатоцільовий ізраїльський космічний апарат АМОS-3 масою 1300 кг, призначений для трансляції цифрового телемовлення високої роздільної здатності через кабельні і загальнонаціональні мережі.

Як повідомляється на сторінці Південмашу у Facebook, ідея комерційних запусків ракети-носія «Зеніт» з Байконуру належить КБ «Південне». Цей проєкт передбачав розширення вже успішно працюючого проєкту «Морський старт». Проведені компанією Sea Launch маркетингові дослідження довели, що значну кількість запусків космічних апаратів масою до 4 тон вигідніше здійснювати з космодрому Байконур, ніж з плавучої платформи.

У січні 2004 року було підписано угоду щодо проєкту «Наземний старт» (спочатку мав назву «Старт з пустелі»). Головною ланкою проєкту є ракета-носій сімейства «Зеніт», а саме «Зеніт-3SLБ». Південмаш дуже швидко наладив виробництво ракети, оскільки це модифікація ракети-носія «Зеніт-3SL», яка була допрацьована під застосування на Байконурі. Пусковий комплекс розраховано на забезпечення до 12 пусків на рік. Важлива риса проєкту – ракета-носій є екологічною, використовує нетоксичні компоненти палива (рідкий кисень і гас).

З 2008 по 2013 рік було здійснено 6 пусків, усі – успішні.

Наразі проєкт призупинено.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: