У Сонячній системі знайдено 19 можливих міжзоряних об’єктів

Це цікаво

Астрономи з Франції і Бразилії заявили про те, що їм вдалося виявити в Сонячній системі 19 об’єктів, які, ймовірно, були захоплені з міжзоряного середовища. Ймовірно, вони потрапили в нашу систему всього через кілька мільйонів років після її появи, повідомляє «Дзеркало тижня» з посиланням на ScienceAlert.

На думку астрономів, тоді Сонце було частиною зоряної колиски – області зореутворення, в якій світила формуються близько один до одного. Це означає, що зірки гравітаційно впливали одна на одну набагато сильніше, ніж зараз, і що астероїди могли бути “перетягнуті” з однієї системи в іншу.

Астрономи Фаті Намуны і Хелена Морайс знайшли свого першого гостя з іншої системи в 2018 році. Тоді вони звернули увагу на астероїди Кентаври, які розташовуються між Юпітером і Нептуном і найчастіше мають дуже дивны орбіти. У одного з астероїдів, Каепаокаавела, орбіта найбільш виразно відрізняється від інших. Вона нагадує орбіту Юпітера, але астероїд обертається в протилежний бік і ретроградно. Якщо б він сформувався разом з Сонячною системою, то рухався так само, як і інші. Тому вчені провели комп’ютерне моделювання його появи. Воно показало, що Каепаокаавела, швидше за все, 4,5 мільярда років тому був притягнутий в нашу систему з міжзоряного простору.

У ході нового дослідження вчені зосередили свою увагу на Кентаврах і транснептунових об’єктах з високим нахилом орбіти відносно площини орбіт планет. Подібно до Каепаокаавела, деякі з цих об’єктів також мають ретроградні орбіти.

Вчені розглянули 17 Кентаврів і два транснептунових об’єкта. За допомогою комп’ютерного моделювання вони простежили за тим, якими були орбіти об’єктів 4,5 мільярда років тому. В цей час всі компоненти Сонячної системи були частиною більш-менш плоского диска, що залишився від протопланетного диска зірки. Відповідно, всі вони оберталися в одному напрямку і в одній площині.

Моделювання показало, що ці 19 об’єктів не були частиною такого диска. Вчені вважають, що ймовірність того, що вони були захоплені з міжзоряного простору, набагато вища, ніж того, що вони сформувалися в диску навколо Сонця.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: